Masło z mango otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno pestek z owoców drzewa Mangifera Indica.

Masło z mango – egzotyczny owoc w służbie pięknu

Roślina ta pochodzi z obszarów Malezji, Filipin oraz krajów południowej Azji. Bogaty skład masła z mango sprawił, że produkt ten jest szeroko wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, wzbogacając formuły kosmetyków pielęgnacyjnych.

Dobroczynne właściwości masła z mango

Masło z mango zawiera wysokie stężenie kwasu oleinowego, palmitynowego oraz stearynowego, które mają korzystny wpływ na kondycję skóry. Dzięki obecności witamin A, C, E, K i B działa jak naturalny antyoksydant, wspomaga redukcję zmarszczek i blizn, przyspiesza gojenie się ran. 

Masło z mango wzmacnia barierę ochronną skóry, która staje się gładka i dogłębnie nawilżona. Stosowane jest w leczeniu takich dolegliwości skórnych, jak egzema, łuszczyca, trądzik, AZS, rozstępy, oparzenia słoneczne, skaleczenia czy alergie. Doskonale odżywia włosy, nadając im połysk bez uczucia „tłustości”. Produkt polecany jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry.

Masło z mango – stosowanie

Produkt można stosować samodzielnie lub jako dodatek do innych kosmetyków. Znakomicie sprawdzi się w roli balsamu do ciała bądź maski do włosów. Masło z mango wzbogaci skład kremu przeciwzmarszczkowego, odżywczego serum do twarzy, kosmetyku do opalania. Dodany do wieczornej kąpieli skutecznie ukoi zmysły. Masła z mango mogą posłużyć jako baza do peelingów oraz balsamów do ust.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium