Gliceryna w kosmetyce
Gliceryna w kosmetyce

Gliceryna w kosmetyce

Gliceryna to powszechnie wykorzystywany w kosmetyce składnik. Do produkcji preparatów pielęgnacyjnych najczęściej używa się gliceryny naturalnej, jednak w przemyśle stosuje się również jej syntetyczną wersję. Na bazie tego alkoholu trójwodorotlenowego możesz samodzielnie przygotować domowe kosmetyki do ciała i włosów, które będą mieć wspaniałe właściwości nawilżające. Jeśli chcesz sprawdzić, jak w domowym zaciszu wykorzystać glicerynę i w jakich kosmetykach ją znajdziesz, czytaj dalej.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • co to jest gliceryna i jakie są jej rodzaje,
  • jakie jest zastosowanie gliceryny,
  • jakie gliceryna ma właściwości,
  • w jakich kosmetykach znajdziesz glicerynę.

Jeśli temat cię zainteresuje, zobacz także artykuł: Jak stworzyć własny krem do ciała?

Jakie są rodzaje gliceryny?

Najogólniej glicerynę można podzielić na substancje naturalne i syntetyczne. W przemyśle jednak dominuje przede wszystkim pierwszy wariant tego preparatu, który pozyskiwany jest z tłuszczów zwierzęcych lub roślinnych takich jak olej kokosowy czy sojowy. Ten trójwodorotlenowy alkohol to produkt uboczny powstający m.in. w procesie produkcji mydła. W śladowych ilościach substancja ta występuje naturalnie w warzywach i owocach, jak również w organizmach żywych, gdzie spełnia funkcję płynu zapobiegającego zamarzaniu pozwalającego na przetrwanie gatunku w trudnych warunkach. Syntetyczną glicerynę wytwarza się natomiast z propylenu.

Za wynalazcę gliceryny uważa się Carla Wilhelma Scheele’a - niemiecko-szwedzkiego chemika i aptekarza. To właśnie on w 1779 roku powstałą w wyniku zmieszania tlenku ołowiu i oliwy z oliwek gęstą ciecz nazwał słodką zasadą tłuszczu. Współczesną nazwę zawdzięczamy francuskiemu naukowcowi - Michel Eugène Chevreul w 1811 roku substancję określił mianem gliceryny. Dzisiaj ten produkt uboczny pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego chętnie jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, ponieważ w wyniku wielu badań zyskał on miano substancji bezpiecznej dla ludzkiego zdrowia.

Poznaj zastosowanie gliceryny w kosmetyce

Gliceryna roślinna jest obecnie jedną z najpopularniejszych w przemyśle kosmetycznym substancji, która pozwala na wyprodukowanie wegańskich preparatów pielęgnacyjnych. Ta dosyć tłusta w dotyku, bezwonna i bezbarwna maź z wodą miesza się niemalże bez ograniczeń, dzięki czemu ma wysokie zdolności homogenizowania składników kosmetyków pielęgnacyjnych oraz produktów do makijażu. W kosmetyce gliceryna zastosowanie ma bardzo szerokie. Przez producentów chętnie używana jest np. w pomadkach, w których jej głównym zadaniem jest nadanie kremowej, gładkiej konsystencji, ale także w kremach, gdyż jedną z najważniejszych zalet gliceryny są właściwości nawilżające. Poza tym gliceryna roślinna zapobiega wysychaniu kosmetyków, co sprawia, że ich data przydatności zdecydowanie się wydłuża. 

Jak działa gliceryna na włosy?

Poza dobroczynnym oddziaływaniem na skórę doskonały wpływ ma także gliceryna na włosy. Dokładnie tak samo, jak w przypadku naskórka, substancja absorbuje z otoczenia wodę, wiążąc ją w komórkach. Dlatego właśnie gliceryna roślinna uważana jest za środek świetnie nawilżający kosmyki. Trzeba jednak dobrze wiedzieć, jak jej używać. Wystarczy kilka kropelek preparatu wmasować w skórę głowy i pozostawić na parę minut. Po tym czasie należy koniecznie go spłukać.

Gliceryna do włosów

Gliceryna właściwości higroskopijne wykazuje również w połączeniu z innymi surowcami, dlatego kupując organiczne bazy oraz składniki czynne, możesz stworzyć fantastycznie działającą na włosy odżywkę lub maskę, która zdecydowanie poprawi kondycję twojej fryzury. Pamiętaj jednak, że po zastosowaniu gliceryny nie wolno prostować ani suszyć włosów gorącym powietrzem, a efekty w dużej mierze zależeć będą od wilgotności powietrza. Mimo wszystko regularne nakładanie tej substancji przynosi zadowalające rezultaty i jest wskazane. 

W jakich kosmetykach można znaleźć glicerynę?

Gliceryna w kosmetykach jest powszechnie stosowana, jednak warto zwracać uwagę szczególnie na te preparaty, w których użyto gliceryny naturalnej. Substancję tę z pewnością spotkasz w składach kolorowych i ochronnych pomadek, mydeł w kostce, kremów wszelkiego rodzaju, balsamów nawilżających dla dorosłych oraz dla dzieci. Aplikowanie na skórę większości z takich gotowych preparatów jest bezpieczne, o ile nie jesteś na glicerynę uczulony. Chcąc mieć jednak pewność co do składu używanych przez siebie produktów pielęgnacyjnych lub upiększających, warto poświęcić kilka chwil, by samodzielnie przygotować krem do cery dojrzałej, odżywkę do włosów lub kosmetyk dla maluszka po kąpieli. Na bazie gliceryny roślinnej oraz innych organicznych substancji w kilka chwil zrobisz doskonale działające na skórę i włosy kosmetyki z krótką, dobrą na twojego organizmu recepturą.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium