Macerat z Kocanki 50 ml

macerta-z-kocanki-50ml-male.png
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 19,20 zł 21,33 zł 19.20
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 21,12 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4
Producent: TYMA HERBS
Kod produktu: 89ED-544C2
Kod EAN: 5902574351715

Opis

Metryka produktu : Macerat z Kocanki w oleju z pestek winogron 50 ml

Nazwa produktu Helichrysum Arenarium Flower Extract
INCI Name  : Helichrysum Arenarium Flower Extract/Vitis Vinifera Seed Oil
Status : Natural
CAS-No  8024-22-4/85665-35-6

 

Macerat z kocanki – wszechstronne zastosowanie w kosmetyce

Kocanka występuje w naszym kraju pod wieloma nazwami: kociełapki, szarota żółta, nieśmiertelnik żółty, czy też suchokwiat. Ta ostatnia nazwa odnosi się zwłaszcza do kocanki piaskowej, która jako jedyna z ponad 500 gatunków występuje naturalnie w naszym kraju. Roślina ta zawiera w sobie szereg ważnych substancji odżywczych, dzięki czemu znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, jak również w naturalnej kosmetyce. Macerat z kocanki to cenny surowiec kosmetyczny, który można wykorzystać do produkcji naturalnych kosmetyków, zwłaszcza kosmetyków do skóry.

Kocanka – co to za roślina?

Kocanka to roślina z rodziny astrowatych obejmująca ponad 500 różnych gatunków. Występuje przede wszystkim w południowej Afryce, w basenie Morza Śródziemnego oraz w zachodniej i środkowej Azji. W Polsce dziko występują jedynie kocanki piaskowe, natomiast w uprawie szczególnie popularna jest kocanka włoska, która znajduje szerokie zastosowanie w naturalnej kosmetologii. Roślina słynie z żółtych kwiatów zebranych w koszyczki. Ze względu na dużą zawartość wielu ważnych substancji czynnych, kocanka jest zaliczana do ziół leczniczych.

Jakie substancje odżywcze posiada kocanka?

Do najważniejszych substancji czynnych obecnych w kocance zaliczają się związki flawonoidowe – glikozydy naryngeniny, apigeniny oraz kwercytyny. Roślina zawiera w sobie również olejek eteryczny, ftalidy, karotenoidy, izosalipurpozyd, hydroksykumaryny oraz niewielkie ilości skopoletyny. Za żółtą barwę kwiatów odpowiadają barwniki: arenol oraz homoarenol. Wymienione substancje czynne są znane ze swoich właściwości prozdrowotnych, a ponadto znajdują szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Właściwości kosmetyków z kocanką

Związki i substancje czynne oferowane przez macerat z kocanki wykazują właściwości antyseptyczne oraz przeciwzapalne. To ważny składnik wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej, skóry naczynkowej oraz skóry trądzikowej. Macerat z kocanki wykazuje również silne działanie regeneracyjne, przyspiesza gojenie ran, a także wspiera regenerację naskórka. Dobrze sprawdza się w redukowaniu widocznych blizn oraz rozstępów. Może być wykorzystywana do łagodzenia stanów zapalnych, zwłaszcza o podłożu alergicznym. Przeciwutleniacze zawarte w kocance sprawiają, że kosmetyki z tym składnikiem skutecznie wygładzają skórę oraz opóźniają procesy starzenia. Kocanka ma korzystny wpływ również na kondycję włosów.

Jakie zastosowania znajduje macerat z kocanki w kosmetyce?

Macerat z kocanki to surowiec kosmetyczny uzyskiwany poprzez zalanie kocanki wysokiej jakości olejem roślinnym. W ten sposób olej nabiera właściwości typowe dla tej rośliny. Następnie można go wykorzystać do produkcji licznych kosmetyków do skóry. Macerat z kocanki może być bazą dla olejków, płynów, maseczek regeneracyjnych, serum oraz innych form kosmetyków. Kocanka znajduje zastosowanie także jako składnik szamponów oraz odżywek, ponieważ zawarte w niej substancje mogą wyraźnie poprawić kondycję włosów oraz skóry głowy. 

Zalecane stężenie w kosmetykach to 10-100%

Macerat wyprodukowany w Polsce.

Przechowywać w temperaturze 10-20 oC w suchym, ciemnym pomieszczeniu.

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Pochodzą od zalogowanych klientów sklepu ESENT.PL, nie weryfikujemy czy dany klient kupił dany produkt. Opinie są widoczne dla wszystkich, po uzyskaniu akceptacji w procesie moderowania, akceptujemy wszystkie opinie niezawierające wulgaryzmów i dotyczące danego produktu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium