Masło shea, nazywane również masłem karite, to nic innego, jak olej roślinny otrzymywany z nasion drzewa masłowego Masłosz Parka (Butyrospermum parkii). Drzewo to rośnie w Afryce i od wieków jest wykorzystywane przez rdzennych mieszkańców do produkcji naturalnych kosmetyków. Masło shea znajduje również zastosowanie w kuchni jako składnik wielu aromatycznych potraw.

Pielęgnacyjne właściwości masła shea

Olej shea zawiera witaminę A, E i F, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz szereg innych substancji, mających korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu. Produkt znakomicie się wchłania, tworząc na skórze naturalną barierę ochronną. Działa nawilżająco, przeciwzapalnie i rewitalizująco. Wygładza skórę i sprawia, że staje się ona bardziej elastyczna i promienna. 

Masło karite nie zatyka porów, przyspiesza gojenie się drobnych ran, przeciwdziała podrażnieniom słonecznym, a także chroni skórę przed odwodnieniem. Polecane jest do pielęgnacji skóry trądzikowej, tłustej, suchej oraz tej dotkniętej łuszczycą lub innymi schorzeniami skórnymi. Dobrze odżywia włosy zniszczone zabiegami fryzjerskimi.

Masło shea – jak je stosować?

Masło shea to doskonały produkt do masażu obolałych mięśni. Może być stosowane samodzielnie albo jako dodatek do innych olejów lub kosmetyków. Wzbogaci skład kremu przeciwzmarszczkowego, mydła, szamponu, balsamu do ciała, mleczka do opalania, odżywki do włosów, czy też preparatów do pielęgnacji delikatnej skóry dziecka. 

Łagodny olej karite można aplikować na wszystkie partie ciała, również wklepując go w skórę pod oczami. Masła shea świetnie sprawdzą się w roli zmiękczającego kompresu na twardą i suchą skórę stóp, kolan oraz łokci.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium