Olej arganowy - w służbie pięknu

„Płynne złoto Maroka”, „eliksir młodości”, kawior wśród olejów. Nie bez powodu olej arganowy znalazł zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Marokańczycy o jego prozdrowotnych właściwościach wiedzieli już dawno. Olej pozyskiwany z owoców drzewa arganowego, to produkt o uniwersalnym zastosowaniu, który może być używany solo lub jako cenny dodatek do kosmetyków.

 

Właściwości oleju arganowego

Olej arganowy to naturalne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9. Znajdziemy w nim również związki fenolowe, witaminę E oraz inne substancje o działaniu przeciwstarzeniowym. W efekcie, olej arganowy wytwarzany z owoców arganii żelaznej, skutecznie chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.

Wspomaga proces redukcji przebarwień oraz blizn potrądzikowych.  Przynosi ukojenie osobom zmagającym się z atopowym zapaleniem skóry. Ponadto korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i układu krążenia. 

Olej dobrze się wchłania nie pozostawiając uczucia lepkości na skórze. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, chroni organizm przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych i wspomaga naturalną odporność. Proces produkcji naturalnego oleju arganowego jest czasochłonny i kosztowny, dlatego złoty „eliksir młodości” jest jednym z najdroższych olejów na świecie.

 

Olej arganowy – zastosowanie

Olej arganowy tłoczony na zimno z powodzeniem wykorzystuje się w kosmetyce oraz branży farmaceutycznej. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, odwodnionej i zniszczonej. Może być stosowany jako olejek do twarzy, szyi i dekoltu, baza pod makijaż, a także jako balsam pielęgnacyjny do całego ciała. 

 

Olej arganowy znakomicie nawilża i regeneruje włosy. Wchodzi w skład masek do włosów oraz serów na przesuszone końcówki. W kuchni naturalne oleje arganowe najlepiej smakują na zimno, jako dodatek do sałatek, sosów, makaronów, ryżu, potraw rybnych lub mięsnych. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium