Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Olej konopny

Nierafinowany olej konopny wytwarzany jest z nasion konopi siewnych (Cannabis Sativa). Dzięki swym prozdrowotnym właściwościom znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce i farmaceutyce. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. Korzystnie wpływa na urodę, pomocny w leczeniu chorób reumatycznych i „sercowych”, często stosowany jako suplement diety. 

 

Właściwości oleju konopnego

Olej konopny tłoczony na zimno, to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i 3. W jego składzie znajdziemy również witaminy z grupy A, D, E i K, a także minerały, fosfolipidy i chlorofil, który łagodzi stany zapalne. Olej konopny działa regenerująco i nawilżająco, spowalnia procesy starzenia się skóry, nadaje jej miękkość i gładkość. 

Nałożony na skórę łagodzi podrażnienia i uczucie świądu, poprawia koloryt skóry. Co więcej, olej konopny stymuluje procesy metaboliczne w organizmie, korzystnie wpływa na pracę serca, działa antybakteryjnie i przeciwbólowo. Z powodzeniem wykorzystywany jest w leczeniu schorzeń na tle nerwowym. 

 

Olej konopny – jak go stosować?

Olej konopny znakomicie sprawdzi się jako kosmetyk do cery dojrzałej, trądzikowej lub dotkniętej problemem AZS. Może być stosowany solo lub jako dodatek do kremu przeciwzmarszczkowego bądź serum do twarzy. Produkt ten poprawia kondycję włosów, dlatego można go używać z odżywką lub maską nakładaną na zniszczone lub przesuszone pasma. 

Olej stosowany na ciało chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi (promieniowaniem UV, wiatrem, zanieczyszczeniami), ale doskonale sprawdzi się również w kuchni, jako zdrowy dodatek do smoothie, sosów i sałatek. Oleje konopne, dzięki swym pielęgnacyjnym właściwościom, mogą być również stosowane jako składnik żelów pod prysznic i płynów do kąpieli. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium