Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Olej ze słodkich migdałów

Jest to jeden z najbardziej znanych olejów kosmetycznych, otrzymywany metodą tłoczenia na zimno nasion drzewa migdałowego. Migdałowiec pospolity rośnie na plantacjach w Azji Zachodniej, a także w krajach basenu Morza Śródziemnego. Polecany do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Jest lekki i przyjemnie pachnie. 

 

Właściwości oleju ze słodkich migdałów

Olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym oleinowy i linolowy, a także witaminy A, D i E. Działa  nawilżająco i wzmacniająco na skórę, szybko się wchłania pozostawiając skórę gładką i ukojoną. Olej ze słodkich migdałów sprawdzi się w pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, wrażliwej oraz problematycznej. Złagodzi stany zapalne, egzemę, łuszczycę czy też atopowe zapalenie skóry. 

Produkt ten cieszy się wielkim uznaniem dzięki swym właściwościom antyoksydacyjnym. Wspomaga redukcję zmarszczek, blizn i rozstępów. Wzmacnia barierę lipidową skóry. Skutecznie odżywia włosy i paznokcie. Aromatyczny zapach sprawia, że wykorzystywany jest w aromaterapii. 

 

Olej ze słodkich migdałów – zastosowanie

Olej ze słodkich migdałów stosowany jest na wiele sposobów. Polecany do masażu ciała oraz do pielęgnacji każdego rodzaju cery. Doskonale sprawdzi się solo, albo jako dodatek do kremu przeciwzmarszczkowego, mydła, peelingu, serum do skóry dojrzałej, czy też płynu do demakijażu. Można go mieszać z odżywkami i maskami do włosów, a nawet z kosmetykami dla dzieci.

Olej łagodzi podrażnienia powstałe w wyniku zbyt długiej ekspozycji ciała na słońce, dlatego można go stosować jako dodatek do balsamu przed lub po opalaniu. Oleje ze słodkich migdałów znajdują zastosowanie w kuchni, jako dodatek do sosów, sałatek i innych potraw serwowanych na zimno. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium