Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Olej rycynowy

Olej rycynowy, nazywany czasem olejem rącznikowym, otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno i wygotowywania z wodą nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis). Dzięki swym leczniczym i prozdrowotnym właściwościom znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym. To jeden z popularniejszych produktów wykorzystywanych w medycynie naturalnej. 

 

Właściwości oleju rycynowego 

Olej rycynowy zawiera korzystne dla zdrowia kwasy, w tym gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego. Jest dość gęstą cieczą o jasnej barwie. Mimo że od wieków stosowano go jako środek przeczyszczający, posiada silne właściwości pielęgnacyjne. Działa nawilżająco i oczyszczająco na skórę. Łagodzi bóle pleców, brzucha i głowy. 

Olej rycynowy nie tylko koi skórę podrażnioną, ale także znakomicie poprawia kondycję włosów, brwi i rzęs. Nawilża i regeneruje przesuszone oraz rozdwojone włosy, dodaje im blasku oraz sprawia, że są mocniejsze i bardziej lśniące. 

 

Olej rycynowy – jak go stosować?

Zimnotłoczony olej rycynowy może być stosowany solo lub jako dodatek do innych kosmetyków. Sprawdzi się w roli leczniczego kompresu do użytku miejscowego. Może być używany do pielęgnacji skóry dotkniętej trądzikiem, rozstępami lub oparzeniami słonecznymi. 

Produkt ten znakomicie nada się do zabiegu olejowania włosów lub do masażu ciała (można go mieszać z innymi olejami). Nałożony na rzęsy lub brwi (np. za pomocą szczoteczki z tuszu do rzęs) doskonale je wzmocni i delikatnie przyciemni. 

Olej z nasion rącznika pospolitego ma korzystny wpływ na zniszczoną płytkę paznokcia. Wystarczy na noc wmasować w paznokcie odrobinę olejku i założyć bawełniane rękawiczki. Taki zabieg sprawia, że paznokcie są twardsze i odporne na złamanie. Oleje rycynowe to doskonały produkt o wszechstronnym zastosowaniu, dlatego przydadzą się w każdej domowej apteczce. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium