Opcje przeglądania

Olej tamanu

Olej tamanu otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno owoców z drzew Calophyllum Inophyllum, które występują na wyspach Oceanu Spokojnego, w Azji i Afryce. Z dobrodziejstw tych roślin od wieków korzystają Polinezyjczycy, traktując poszczególne elementy drzewa tamanu jako środek leczniczy. Obecnie olej tamanu to jeden z najlepszych produktów wykorzystywanych do leczenia różnego typu schorzeń skóry.

 

Właściwości oleju tamanu

Olej tamanu, nazywany również olejem kamani lub foraha, ma ciemną, zielono-brązową barwę i mocny charakterystyczny zapach. W jego składzie znajdziemy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym oleinowy i linolowy), flawonoidy oraz fitosterole. W rezultacie olej ten jest remedium na wszelkie dolegliwości skóry – trądzik, zaskórniki, łuszczycę czy nawet gangrenę. 

Olej posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Działa antywirusowo, a jako silny antyoksydant skutecznie zwalcza wolne rodniki.  Olej doskonale radzi sobie z bliznami i rozstępami. Znakomicie nawilża i wygładza skórę. Działa również przeciwobrzękowo. 

 

Olej tamanu – zastosowanie

Olej tamanu polecany jest do pielęgnacji skóry problematycznej. Można go stosować miejscowo, np. na wypryski, blizny czy inne zmiany skórne. Przed aplikacją oleju na całą twarz lub ciało, zaleca się rozcieńczenie oleju z hydrolatem. Kilka kropel oleju wzbogaci skład kremu do twarzy, serum lub balsamu regenerującego. 

Olej dodany do kosmetyków przeciwsłonecznych wzmocni ochronę przed promieniowaniem UV. Stosuje się go również do pielęgnacji skóry po depilacji. Zalecany jest także do wcierania w skórę głowy – zapobiega swędzeniu, zmniejsza objawy łupieżu oraz łuszczycy. Co więcej, oleje tamanu stanowią doskonały dodatek do maseczek regeneracyjnych do twarzy, szyi i dekoltu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium