Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Olej z czarnuszki

Czarnuszka siewna to gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Nasiona czarnuszki wykorzystywane były już w starożytności. Z dobrodziejstw małych, ale bardzo aromatycznych ziaren korzystali Egipcjanie, Grecy oraz inni mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego.

 

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki nierafinowany, czyli tłoczony na zimno, zawiera cenne kwasy tłuszczowe i mikroelementy, które mają zbawienny wpływ na zdrowie. Olej z czarnuszki wyróżnia się intensywnym smakiem i przyjemnym korzennym zapachem. W pełni naturalny i ekologiczny wspomaga działanie układu immunologicznego, a także posiada szereg innych właściwości leczniczych.

Dobrej jakości oleje z czarnuszki wykazują działanie przeciwbólowe oraz przeciwhistaminowe. Wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego (często wykorzystywane są w procesie detoksykacji organizmu).

 

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Czarnuszka, nazywana również „złotem faraonów”, „ziarnem Benedykta” oraz „czarnym kminkiem” wykazuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne i antyalergiczne. Olej z czarnuszki znajduje zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych skóry, w tym trądziku i grzybicy. Wchodzi w skład wielu kosmetyków do pielęgnacji włosów. Intensywne nawilża, poprawiając kondycję skóry suchej i atopowej.

Olej z czarnuszki zimnotłoczony z powodzeniem stosowany jest w medycynie naturalnej. Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Inhalacje olejem z czarnuszki mają korzystny wpływ na funkcjonowanie górnych dróg oddechowych.

Tłoczone na zimno oleje z czarnuszki przeznaczone są zarówno do użytku zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Doskonale sprawdzają się w kuchni, jako dodatek do potraw. Co więcej, posiadają potencjalne właściwości antynowotworowe. Nic więc dziwnego, że wysokojakościowe oleje z czarnuszki coraz częściej goszczą na naszych stołach oraz w przydomowych apteczkach.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium