Kategorie
Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Olej z Czarnuszki nierafinowany, tłoczony na zimno 50 ml

Olej z Czarnuszki nierafinowany, tłoczony na zimno 50 ml
Olej z Czarnuszki nierafinowany, tłoczony na zimno 50 ml

Olej z czarnuszki do zastosowań kosmetycznych ( Black Seed Oil ) otrzymywany jest z tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej. Dzięki unikalnemu składowi,   wspomaga leczenie alergii, stanów zapalnych skóry, grzybic i trądziku. Chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieniu UV, nadaje jej piękny koloryt i niespotykaną gładkość. Wpływa na przyspieszenie wzrostu włosów.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 12,50 zł
szt.

Olej z Czarnuszki nierafinowany, tłoczony na zimno 100 ml

Olej z Czarnuszki nierafinowany, tłoczony na zimno 100 ml
Olej z Czarnuszki nierafinowany, tłoczony na zimno 100 ml

Olej z czarnuszki do zastosowań kosmetycznych ( Black Seed Oil ) otrzymywany jest z tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej. Dzięki unikalnemu składowi,   wspomaga leczenie alergii, stanów zapalnych skóry, grzybic i trądziku. Chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieniu UV, nadaje jej piękny koloryt i niespotykaną gładkość. Wpływa na przyspieszenie wzrostu włosów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 20,90 zł
szt.

Olej z Czarnuszki nierafinowany, tłoczony na zimno 250 ml

Olej z Czarnuszki nierafinowany, tłoczony na zimno 250 ml
Olej z Czarnuszki nierafinowany, tłoczony na zimno 250 ml

Olej z czarnuszki do zastosowań kosmetycznych ( Black Seed Oil ) otrzymywany jest z tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej. Dzięki unikalnemu składowi,   wspomaga leczenie alergii, stanów zapalnych skóry, grzybic i trądziku. Chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieniu UV, nadaje jej piękny koloryt i niespotykaną gładkość. Wpływa na przyspieszenie wzrostu włosów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 41,90 zł
szt.

Olej z czarnuszki — podstawowe informacje

Czarnuszka siewna (nigella sativa) jest rośliną z rodziny astrowatych. Rośnie głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Z jej cennych ziaren pozyskuje się tłoczony na zimno, drogocenny olej o wyjątkowych właściwościach. Czarnuszka, określana też czarnym kminem, była znana już w starożytności, a olej z niej pozyskany cenili sobie nawet egipscy faraonowie, stąd inna nazwa oleju, czyli  „złoto faraonów”. Znaleziono ją nawet w grobie Tutenchamona, który zażyczył sobie fiolkę z tym cennym olejem. 

W dawnych czasach czarny kmin był ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze. Dziś olej z czarnuszki przeżywa istny renesans! Został doceniony nie tylko jego wpływ na zdrowie i kondycję  organizmu, ale także właściwości pielęgnacyjne. To doskonały naturalny kosmetyk! 

Czy warto kupić olej z czarnuszki?

Czarnuszka siewna jest rośliną wysoce olejodajną, a pozyskany z niej olej aż w 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), m.in.: kwasu oleinowego (omega-9), linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3). Obfituje w fosfolipidy i roślinne sterole, flawonoidy, saponiny, garbniki, witaminy A, C, E, B1, B3, B6 oraz związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Takie bogactwo aktywnych związków sprawia, że olejek z czarnuszki świetnie sprawdza się jako środek wspomagający leczenie alergii, astmy, budujący odporność, działający ochronnie na żołądek, wątrobę i drogi żółciowe. Dodatkowo jest on doskonałym kosmetykiem. Do właściwości zdrowotnych  oleju z czarnuszki zaliczamy: 

  • działanie przeciwalergiczne – zawarty w oleju tymochinon blokuje wydzielanie histaminy, która łagodzi przebieg alergii;
  • wspieranie odporności – aktywne substancje znajdujące się w oleju z czarnuszki neutralizują wolne rodniki tlenowe;
  • wspieranie układu pokarmowego – olej z czarnuszki przynosi ulgę w przypadku refluksu i wielu innych dolegliwości żołądkowych, oraz usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego (pomagają w detoksykacji organizmu);
  • działanie antynowotworowe  – olej z czarnuszki może przyczyniać się do spadku komórek rakowych i hamować ich rozwój;
  • wysokogatunkowe oleje z czarnuszki mają działanie przeciwbólowe oraz przeciwhistaminowe;
  • wspiera w leczeniu depresji – olej z czarnuszki ma działanie adaptogenne, i zwiększa  odporność na stres, a także łagodzi stany lękowe.

Na co stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki jest bardzo ceniony w kosmetologii — łagodny, przyjazny dla włosów i skóry, nie powoduje reakcji alergicznych, ani podrażnień. Można stosować go bezpośrednio na twarz, ciało i włosy, ale równie świetnie sprawdzi się jako składnik kremów, balsamów, masek do włosów lub komponent maseczek z glinki. 

Olej z czarnuszki na skórę

Olejek z nasion czarnuszki poleca się szczególnie osobom z cerą alergiczną, skłonną do częstych stanów zapalnych i podrażnień. Doskonale sprawdza się też w pielęgnacji cery wrażliwej, suchej i trądzikowej.

Warto włączyć go do pielęgnacji twarzy. Działa on antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego pomaga oczyścić pory skóry i kontrolować wydzielanie sebum, a także łagodzi wszelkie stany zapalne, zaczerwienienia i podrażnienia. Ponadto jest on niezwykle odżywczy. Zawiera ponad 100 związków czynnych w tym witamin A, B, C i minerałów, które są niezbędne w utrzymaniu zdrowej, pięknej i młodzieńczej skóry. Pomaga zatrzymać wilgoć w skórze i zachować jej elastyczność. To cenione źródło antyoksydantów, dlatego skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się skóry, a regularnie stosowany w formie serum lub dodawany do kremu zmniejsza widoczność zmarszczek i pomaga pozbyć się plam pigmentacyjnych wywołanych słońcem, lub wiekiem. Warto pamiętać, że olej z czarnuszki jest doskonałym specyfikiem do walki z wypryskami i alergiami skórnymi: hamuje namnażanie się bakterii i wspomaga regenerację skóry. Stosuj go także w pielęgnacji ciała: będzie doskonałym remedium na przebarwienia, rozstępy, cellulit i skórę, która traci elastyczność. 

Olej z czarnuszki na włosy 

Olej z czarnuszki to doskonały kosmetyk do włosów! Zawiera aminokwasy tłuszczowe, które zapewniają włosom i skórze głowy właściwe nawilżenie. Jest też doskonałym środkiem na hamującym wypadanie włosów. Regularnie stosowany do olejowania włosów olej z czarnego kminu pobudza cebulki i przyspiesza wzrost włosów. Warto wcierać go w suche lub wilgotne włosy i skórę głowy, a po 30 - 60 minutach spłukać i umyć włosy. To doskonały sposób na zdrowe, mocne i pełne blasku włosy oraz czystą i odświeżoną skórę głowy. 

Ile kosztuje olej z czarnuszki?

Choć jest nazywany złotem faraonów, nie musisz płacić za niego jak za złoto — okazuje się, że ten doskonały, naturalny kosmetyk ma bardzo przystępną cenę. Olej z czarnuszki w ofercie sklepu esent.pl możesz kupić aż w 4 pojemnościach, dlatego jego ilość możesz dostosować do swoich potrzeb kosmetycznych i wymagań zdrowotnych. Wypróbuj nasz olejek z czarnuszki o najwyższej jakości — nierafinowany i tłoczony na zimno. W ten sposób zyskujesz pewność, że w każdej kropli cennego olejku z czarnego kminu kryje się to, co najcenniejsze dla Ciebie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium