Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Olej z marakui – moc egzotycznego owocu

Marakuja, czyli męczennica jadalna (Passiflora edulis), to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, której uprawę rozpowszechniono w krajach tropikalnych, m.in. w Afryce, Nowej Zelandii i na Hawajach. 

Z dobrodziejstw passiflory korzystali mieszkańcy Amazonii kilkaset lat temu. Dziś olej z marakui tłoczony na zimno z pestek owocu, z powodzeniem stosuje się w kosmetyce i lecznictwie. Produkt zaliczany jest do grupy olejów o najskuteczniejszym działaniu anti-aging. 

 

Właściwości oleju z marakui

Olej z pestek marakui to bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, B, C i K, a także kwas foliowy, żelazo, wapń oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej charakteryzuje się lekką konsystencją i znakomicie się wchłania. Do tego ma delikatny, przyjemny zapach. 

Mocą oleju z marakui jest silne działanie antyoksydacyjne. Sprawdzi się do pielęgnacji cery dojrzałej i suchej. Będzie wybawieniem dla skóry trądzikowej oraz naczynkowej. Wysoka zawartość kwasu linolowego korzystnie wpływa na strukturę włosów puszących się i niezdyscyplinowanych. 

Co więcej, olej z marakui wykazuje działanie przeciwzapalne i ujędrniające, łagodzi podrażnioną skórę twarzy i ciała. Korzystnie wpływa na problemy z bezsennością. Koi układ nerwowy i pozwala się zrelaksować. 

 

Olej z marakui – zastosowanie

Tłoczony na zimno olej z marakui sprawdzi się jako dodatek do kremów przeciwzmarszczkowych, balsamów nawilżających, odżywek do włosów, hydrolatów czy też mgiełek do ciała. Olej może być stosowany solo, na przykład do masażu relaksacyjnego, albo jako serum na przesuszone włosy. Oleje z marakui mogą być używane na wiele sposobów, serwując skórze porządną dawkę odżywienia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium