Producent
Cena
-
od
do
Olej z nasion chia wytwarzany jest z małych ziarenek szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), która rośnie na południowoamerykańskich plantacjach.
Olej z nasion chia
Dzięki swym wyjątkowym prozdrowotnym właściwościom, znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym oraz w dietetyce – jako smaczny, a przede wszystkim bogaty w mikroelementy dodatek do potraw.
Właściwości oleju z nasion chia
Zimnotłoczony olej z nasion chia jest bardzo lekki i szybko się wchłania. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, żelazo, potas, fosfor oraz przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Olej ten działa przeciwzapalnie, nawilża i regeneruje skórę dojrzałą.
Regularnie wmasowywany w skórę działa jak powłoka ochronna: wzmacnia naskórek, poprawia jego elastyczność i chroni przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi, w tym promieniowaniem UV. Do tego przeciwdziała powstawaniu plam i przebarwień. Działa również tonizująco i przeciwzapalnie. Łagodzi świąd oraz podrażnienia skóry.
Dzięki naturalnym antyoksydantom spowalnia procesy starzenia się skóry, poprawia jej koloryt i elastyczność. Co ciekawe, nasiona chia wspomagają pamięć i koncentrację, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Olej z nasion chia – zastosowanie
Olej z nasion chia może być stosowany samodzielnie jako balsam do twarzy i ciała, albo jako dodatek do maseczek, kremów oraz pomadek do ust. Olej jest łagodny, dlatego z powodzeniem używa się go do pielęgnacji wrażliwych okolic oczu.
Wystarczy dodać kilka kropel oleju z nasion chia do maski do włosów, aby cieszyć się doskonale nawilżonymi i gładkimi pasmami. Olej znajduje zastosowanie jako serum na przesuszone końcówki włosów – przywraca im sprężystość i ładny połysk bez efektu przetłuszczenia. Oleje z nasion chia świetnie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do potraw, sałatek i pieczywa.