Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do
Olej z Ostropestu NIERAFINOWANY 100 ml Olej z Ostropestu NIERAFINOWANY 100 ml
Producent: ESENT
Cena: 20,50 zł 23,15 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Olej z ostropestu

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina pochodząca z krajów basenu Morza Śródziemnego oraz z niektórych obszarów Azji Środkowej. Można ją spotkać również w Australii oraz w obu Amerykach. Prozdrowotne właściwości ostropestu wykorzystywano już przed wiekami. Ostropest korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, ale nie tylko. Znakomicie sprawdza się jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych.

 

Właściwości oleju z ostropestu

Olej zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E, C i K, naturalne antyoksydanty i mikroelementy, które mają zbawienny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Działa oczyszczająco na organizm, zwalcza wolne rodniki, łagodzi stany zapalne jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. 

Olej z ostropestu stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, takich jak egzema, łuszczyca czy trądzik. Przyspiesza gojenie ran i koi podrażnioną skórę. Działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny.

 

Olej z ostropestu – jak go stosować?

Olej z ostropestu można stosować solo lub jako dodatek do innych kosmetyków. Olej wzbogaci skład kremu nawilżającego, serum przeciwzmarszczkowego do twarzy lub balsamu do ciała. Produkt ten łagodzi objawy alergii, łuszczycy oraz egzemy, dlatego świetnie sprawdzi się jako dodatek do maści lub okładów na podrażnioną skórę. 

Olej z ostropestu znalazł zastosowanie w dietetyce – wspomaga leczenie cukrzycy, dolegliwości „kobiecych”, chorób wątroby oraz migreny. Dodatkowo chroni przed kamicą żółciową i wspomaga pracę układu krążenia. Oleje z ostropestu będą drogocennym dodatkiem do sałatek, sosów i innych potraw. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium