Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Olej z pachnotki

Olej z pachnotki pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno owoców pachnotki zwyczajnej (Perilla Frutescens). Roślina ta pochodzi z krajów Azji Południowej, ale obecnie jest uprawiana na całym świecie. Dzięki swym właściwościom leczniczym i pielęgnacyjnym znajduje zastosowanie w branży kosmetycznej i farmaceutycznej. 

 

Właściwości oleju z pachnotki

Olej ten ma charakterystyczny korzenny zapach i zawiera bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz związków fenolowych. Olej znakomicie nawilża skórę, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Korzystnie wpływa na skórę trądzikową oraz podrażnioną. Przyspiesza gojenie się oparzeń i odmrożeń. Zapobiega powstawaniu zaskórników. 

Regularnie stosowany na skórę olej zwiększa jej elastyczność, pomaga w redukcji zmarszczek i bruzd, a także działa niczym naturalna bariera ochronna skóry. Polecany jest również do pielęgnacji włosów słabych i rozdwojonych. Łagodzi objawy łuszczycy i łupieżu. 

 

Olej z pachnotki – jak go stosować?

Olej z pachnotki zalecany jest osobom zmagającym się z suchą i popękaną skórą, cerą trądzikową, wypadającymi włosami, czy też swędzącymi wysypkami o podłożu alergicznym. Olej sprawdzi się jako kosmetyk do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. 

Może być używany jako dodatek do kremów przeciwzmarszczkowych, balsamów nawilżających czy też odżywek do włosów. Oleje z pachnotki łatwo wnikają w głębsze tkanki skóry, nie pozostawiając uczucia „lepkości” i „tłustości”. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl