Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Olej z pestek malin, czyli owocowy zawrót głowy

Maliny – pyszna letnia przekąska oraz znakomity dodatek do deserów. Jak się okazuje, maliny nie tylko serwują nam ucztę dla podniebienia, ale także znajdują zastosowanie w branży kosmetycznej. Nierafinowany olej z pestek malin (Rubus Idaeus) skutecznie ukoi skórę po kąpieli słonecznej, a także dogłębnie nawilży twarz i całe ciało. 

 

Właściwości oleju z pestek malin

Olej ten otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno nasion malin. Ma lekką konsystencję, ciemnozłoty kolor i pachnie owocami. Zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które są ważnym składnikiem płaszcza lipidowego skóry. Ponadto w oleju z pestek malin znajdziemy witaminę E – silny antyoksydant, oraz witaminę A, która działa regenerująco na skórę. 

Ogromną zaletą oleju jest to, że dobrze się wchłania, nie brudzi ubrań i nie pozostawia uczucia lepkości na skórze. Olej z pestek malin pomaga w walce z wolnymi rodnikami, działa antyseptycznie, przyspiesza gojenie ran, stymuluje produkcję kolagenu i elastyny. Zawarty w nim kwas linolowy przeciwdziała powstawaniu przebarwień na skórze.

 

Olej z pestek malin – jak go stosować?

Odrobina oleju nałożona na skórę zabezpiecza ją przed szkodliwym promieniowaniem UV, mrozem lub silnym wiatrem. Olej z pestek malin doskonale sprawdzi się jako dodatek do kosmetyków anti-aging, balsamów do ciała, kremów do i po opalaniu. Idealnie nada się jako baza pod makijaż lub składnik maseczki odżywiającej na twarz, szyję i dekolt. 

Olej działa odżywczo na włosy, dlatego można go użyć do pielęgnacji zniszczonych oraz wysokoporowatych kosmyków. Idealnie sprawdzi się solo, jako olejek do ciała i do przesuszonych końcówek włosów. Oleje z pestek malin polecane są do pielęgnacji cery suchej, tłustej, dojrzałej i wrażliwej. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium