Zbawienne działanie kwasu ferulowego
Zbawienne działanie kwasu ferulowego

Zbawienne działanie kwasu ferulowego

Jeżeli stosujesz zabiegi pielęgnacyjne, aby zachować na dłużej młody wygląd skóry, koniecznie poznaj substancję, która Ci w tym pomoże. Kwas ferulowy jest doskonałym pogromcą wolnych rodników, które przyczyniają się do utraty gęstości skóry i powstawania zmarszczek. Z tego powodu zyskuje coraz większą popularność w kosmetologii. Wykorzystaj jego wyjątkowe właściwości, dzięki którym w domowym zaciszu kompleksowo zadbasz o potrzeby skóry.

 

Czym jest kwas ferulowy?

Z punktu widzenia chemika, kwas ferulowy (kwas 4-hydroksy-3-metoksycynamonowy) jest pochodną kwasu cynamonowego. Substancja ta wykazuje rozpuszczalność w wodzie, alkoholu etylowym oraz glikolu. Wyróżnia się silnym działaniem antyoksydacyjnym oraz zdolnością pochłaniania promieniowania UVA i UVB. W przyrodzie występuje w częściach wielu roślin: ziarnie kawy, ryżu, pszenicy, owsa, żyta, orzechach oraz nasionach, korze lub liściach drzew iglastych. Kwas ferulowy ma zdolności stabilizacji wrażliwych na tlen, temperaturę i promieniowanie witamin C i E.

 

Jakie działanie ma kwas ferulowy?

Kwas ferulowy cieszy się dużą popularnością w świecie kosmetologii ze względu na swoje wielokierunkowe działanie. Najbardziej cenione są jego silne właściwości przeciwutleniające. Wolne rodniki odpowiadają za degenerację DNA, która prowadzi do starzenia komórek. Ich oddziaływanie niszczy włókna kolagenu i elastyny, co powoduje utratę jędrności skóry. Kwas ferulowy neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, dzięki czemu niweluje stres oksydacyjny. Pochodna kwasu cynamonowego działa łagodząco i przeciwzapalnie. Pozwala na odbudowę macierzy skóry oraz stymuluje syntezę kolagenu i elastyny. Kwas ferulowy chroni skórę przed szkodliwym oddziaływaniem promieniowania słonecznego. Poprawia nawilżenie i zmniejsza przebarwienia. Docenią go osoby zmagające się ze zmianami trądzikowymi, gdyż redukuje wypryski i przyspiesza gojenie uszkodzonej skóry.

 

Dla kogo kwas ferulowy?

Zabiegi pielęgnacyjne z wykorzystaniem kwasu ferulowego można polecić każdemu. Ten łagodny kwas nadaje się do samodzielnego stosowania. Z jego dobrodziejstw można korzystać o dowolnej porze roku. Szczególnie polecany jest dla cery dojrzałej, gdyż pomaga zredukować zmarszczki i hamuje powstawanie nowych. Jest także świetnym sprzymierzeńcem osób z cerą trądzikową, gdyż pomaga leczyć zmiany skórne i działa łagodząco. Stres oksydacyjny dotyczy każdego. Wolne rodniki powstają na skutek promieniowania słonecznego, złej diety czy zanieczyszczeń powietrza i czynią spustoszenie w komórkach skóry. Kwas ferulowy znakomicie sobie z nimi radzi. Pomaga także zlikwidować skutki ich oddziaływania.

 

Jak stosować kwas ferulowy w warunkach domowych?

Z dobroczynnych właściwości kwasu ferulowego możesz skorzystać w zaciszu własnej łazienki. Na rynku dostępne są gotowe produkty wzbogacone o ten cenny związek. Możesz także nabyć czysty kwas ferulowy i wykorzystać go do przygotowania peelingu enzymatycznego lub maseczki. W połączeniu z witaminami C oraz E doskonale sprawdzi się w roli pielęgnacyjnego serum. Dzięki zastosowaniu kwasu ferulowego poprawi się gęstość i napięcie skóry. Cera zyska lepsze nawilżenie oraz równy, promienny koloryt.

https://esent.pl/pl/p/Kwas-ferulowy-10-g/523

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium