Olejek czaulmugrowy – czym jest i jak go stosować?
Olejek czaulmugrowy – czym jest i jak go stosować?

Olej czaulmugrowy – czym jest i jak go stosować?

Trudno przecenić ogromną rolę, jaką odgrywają naturalne oleje roślinne w kosmetyce, dietetyce a nawet leczeniu niektórych schorzeń. Te produkty z pewnością docenią wszystkie osoby, które starają się w codziennym życiu unikać szkodliwej chemii w postaci barwników sztucznych, konserwantów i innych syntetycznych polepszaczy. Najlepszymi walorami pielęgnacyjnymi wyróżniają się oleje tłoczone na zimno i niepoddawane rafinacji. Takie produkty zachowują maksymalne stężenie witamin, korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych oraz innych wywierających pozytywny wpływ naturalnych związków. Jednym z olejków o znakomitych właściwościach pielęgnacyjnych jest olejek czaulmugrowy. Ten mało znany produkt roślinny z pewnością godzien jest uwagi. Poznaj bliżej jego właściwości.

 

Co to jest olejek czaulmugrowy?

W ciepłym klimacie Indii, Birmy i Tajlandii rośnie wiecznie zielone drzewo o nazwie uśpian różnolistny. W sezonie kwitnienia roślina wydaje wspaniale pachnące, bardzo dekoracyjne kwiaty. Powstają z nich owoce, skrywające wiele korzystnych dla ludzi właściwości. Właśnie z owoców uśpianu okrytych twardą skorupką pozyskiwany jest olejek o niezwykle cennych walorach. Olej charakteryzuje się żywym ciemnożółtym zabarwieniem. Jego konsystencja jest gęsta a poniżej temperatury 25 stopni Celsjusza, olejek krzepnie. W porównaniu z innymi olejkami roślinnymi, ten jest bardzo mało znany, jednak jego popularność rośnie. Obecnie prowadzi się uprawy drzew uśpianu w celu tłoczenia z ich nasion cennego olejku. Ciekawostką dotyczącą olejku czaulmugrowego jest fakt, że do dziś w Indiach używa się go do zwalczania skutków trądu.

 

Jakimi właściwościami wyróżnia się olej z uśpianu?

Głównymi składnikami oleju uśpianowego są kwasy tłuszczowe palmitynowy i olejowy. Charakterystycznymi składnikami, występującymi wyłącznie w tym produkcie są kwasy czaulmugrowy i hydnokarpowy. Ponadto zawiera rozpuszczalne w tłuszczach witaminy. Olejek czaulmugrowy posiada właściwości lipolityczne, dlatego znakomicie radzi sobie z cellulitem i wykazuje działanie ujędrniające  oraz wyszczuplające. Głównym zastosowaniem olejku z drzewa uśpianu jest zwalczanie łuszczycy oraz trądzikowych zmian skórnych. W starciu z tymi problemami olej czaulmugrowy jest niezwykle skuteczny. Produkt działa na skórę łagodząco, dlatego przynosi ulgę przy świądzie i egzemach. Można stosować go do opalania, ponieważ jest naturalnym filtrem UV a dodatkowo posiada znakomite właściwości antyutleniające. Skóra zabezpieczona olejkiem uśpianowym opala się równomiernie a opalenizna zostaje na dłużej. Dzięki regulującemu wpływowi na pracę komórek barwnikowych – melanocytów, stosowanie olejku pomaga wyrównać przebarwienia skórne.

 

Jak możesz wykorzystać działanie olejku uśpianowego (czalmugrowego)?

Olejek czaulmugrowy możesz dodawać do kremów i balsamów aby wzbogacić ich właściwości. Jeżeli zmagasz się z trądzikiem i innymi zmianami skórnymi, czysty olejek uśpianowy możesz traktować jako lecznicze serum  i aplikować punktowo na wypryski. Olejek świetnie sprawdza się dla osób z łojotokiem i nadmiernie przetłuszczającą się skórą, dlatego warto wykorzystać jego właściwości w domowych recepturach kosmetycznych.

 

https://esent.pl/olejczaulmugrowy50

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium