Kategorie

Olej Pracaxi NIERAFINOWANY, CP 50 ml

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 25,77 zł 25.77
  ( 1 litr = 515,40 zł )
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.5
Producent: ESENT
Kod produktu: 31C3-46696_20190906134907
Kod EAN: 5902574350237

Opis

Metryka Produktu
Surowiec dla przemysłu (Raw Material) : Olej z PRACAXI / PRACAXI Oil/ PRACACHY OIL, COLD PRESSED
INCL : PENTACLETHRA MACROLOBA SEED OIL
Numer CAS 866620-18-0

Olej Pracaxi (nierafinowany) CP 50 ml

 

WŁAŚCIWOŚCI

Olej Pracaxi to surowiec kosmetyczny stworzony na potrzeby przemysłu, który pozyskany został w procesie tłoczenia na zimno z drzewa Entaclethra Macroloba (drzewo baldachimowe), występującego w Ameryce Środkowej i Południowej. Pentaclethra macroloba jest drzewem z rodzaju Pentaclethra rosnącym w wilgotnych tropikach. Osiąga do 30-35 m wysokości, a średnica jego pnia wynosi ok. 130 cm. Kształt liści jest dwukrotnie złożony, spiralnie ułożony na łodydze. Posiada małe, fioletowe kwiatki (4-5 mm). Jest gatunkiem pionierskim i służy do zalesiania nowych terenów.  Nierafinowany olej Pracaxi znajduje szerokie zastosowanie w formułach kosmetycznych przeciwtrądzikowych, a także przeznaczonych do niwelowania rozstępów oraz blizn. Może stanowić podstawę lub dodatek do zabiegu olejowania włosów. Olej Pracaxi to stosunkowo rzadko spotykany surowiec kosmetyczny, zyskujący na coraz większej popularności dzięki swoim niezwykłym właściwościom.

OLEJ PRACAXI - DZIAŁANIE NA ORGANIZM

Olej Pracaxi to ciecz o zapachu orzecha w kolorze jasnożółtym, czasem przyjmującym barwę ciemnożółtą. Doskonale się wchłania i jest gładki w dotyku. Ten wyjątkowy surowiec kosmetyczny stanowi prawdziwe bogactwo kwasu oleinowego, linolowego i behenowego, dlatego przyczynia się do nawilżenia skóry. Kwas behenowy posiada silne właściwości nabłyszczające i wygładzające. Olej Pracaxi wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego doskonale sprawdza się przy pielęgnacji cery dojrzałej, problematycznej i trądzikowej. Znakomicie spłyca blizny, likwiduje przebarwienia i maskuje rozstępy. Zawartość aż 19% kwasu behenowego oraz kwasu lignocerynowego sprawia, że idealnie spisuje się też w pielęgnacji włosów, którym nadaje jedwabistość, blask, zapewnia odżywienie i regenerację mieszków włosowych.

OLEJ PRACAXI - STOSOWANIE

Olej Pracaxi to naturalny zamiennik syntetycznych odżywek do włosów, bowiem:

  • chroni przed rozdwajaniem się końcówek,
  • wspomaga odnowę zniszczonych łusek włosa.

Olej Pracaxi znajduje również zastosowanie w pielęgnacji skóry. Pomaga w redukcji przebarwień oraz blizn, a ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne jest polecany osobom borykającym się z trądzikiem. Doskonale sprawdzi się także u posiadaczy suchej oraz normalnej skóry. Warto dodać, że z powodzeniem zastosować go można także na rozstępy.

Podstawowym zastosowaniem olejku Pracaxi jest wykorzystywanie go w pielęgnacji skóry głowy, bowiem:

  • zmniejsza objawy podrażnienia skóry,
  • regeneruje naskórek,
  • wzmacnia mieszki włosowe,
  • hamuje wypadanie włosów,
  • chroni włosy przed uszkodzeniami mechanicznymi i chemicznymi.

Z tego powodu polecany jest osobom z problemami związanymi z nadmiernym przetłuszczaniem się skóry głowy, bowiem znakomicie reguluje pracę gruczołów łojowych.

Olej Pracaxi można aplikować bezpośrednio na skórę twarzy i ciała, jak również łączyć z innymi olejami. Warto wykorzystać go jako olejek do masażu ciała. Sprawdza się też w roli surowca dodawanego do maseczek do włosów czy pomadek do ust.

Dawkowanie:

  • Pielęgnacja włosów i skóry głowy - Nałóż większą ilość oleju na nieumyte suche lub zwilżone włosy, pozostaw na minimum 30 minut, a następnie umyj szamponem.
  • Pielęgnacja końcówek włosów - Nałóż niewielką ilość oleju (1-2 krople) na końcówki umytych, wilgotnych jeszcze włosów.
  • Pielęgnacja twarzy i ciała - Nałóż niewielką ilość oleju na skórę twarzy lub ciała i wmasuj okrężnymi ruchami.

Ostrzeżenia:

  • Olej przeznaczony tylko do użytku zewnętrznego.

 

Metryka produktu:

  • Olej z Pracaxi, nierafinowany, tłoczony na zimno (PRACAXI Oil/ PRACACHY OIL, COLD PRESSED) - Surowiec dla przemysłu (Raw Material)
  • INCI: PENTACLETHRA MACROLOBA SEED OIL
  • CAS NUMBER: 866620-18-0

Skład INCI:

  • Pentaclethra Macroloba Seed Oil

Przechowywanie:

Należy przechowywać w temperaturze pokojowej, przed użyciem włożyć do szklanki z wodą o temperaturze 40-50 stopni Celsjusza.

 

SPECYFIKACJA:

Opakowanie:      szklana buteleczka

Ilość:                    50 ml

Pochodzenie:     Wielka Brytania

Producent:          ESENT

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (1)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Pochodzą od zalogowanych klientów sklepu ESENT.PL, nie weryfikujemy czy dany klient kupił dany produkt. Opinie są widoczne dla wszystkich, po uzyskaniu akceptacji w procesie moderowania, akceptujemy wszystkie opinie niezawierające wulgaryzmów i dotyczące danego produktu.

17 listopada 2019

Mówi się do 3 razy sztuka a ja miałam 4 podejścia do stworzenia kremu przeciw tradzikowego a raczej na trądzik i właśnie za 4 razem udało się. Moja córka cierpi na trądzik od 9 roku życia, naprawdę od 9 z powodu licznych autoagresji i ich leczenia. 2 lata wizyt u dermatologa nie przyniosło żadnych efektów poza zaostrzeniem wykwitów. Od ponad roku uczę się, wymyślam, próbuję i tworzę kosmetyki naturalne i to pierwszy olej na bazie którego stworzyłam krem, który nie tylko zahamował trądzik u mojej córki ale dzięki innym dodatkom pięknie zaleczył mocno uszkodzoną skórę, wygladził nierówności i po miesiącu stosowania zlikwidował 2/3 przebarwień. To naprawdę cudowny olej,który na stałe zagości w mojej recepturze przeciw trądzikowej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium