Skwalan z Trzciny Cukrowej 100 ml.

Skwalan z Trzciny Cukrowej  100 ml.
Skwalan z Trzciny Cukrowej 100 ml.

Metryka Produktu
Surowiec dla przemysłu kosmetycznego i chemicznego (Raw Material) : Skwalan z trzciny cukrowej / NeossanceTM Squalane
INCL : Squalane
CAS: 111-01-3
WE: 203-825-6
Nr REACH: 01-2120014832-65-0004
Charakterystyka chemiczna: węglowodory parafinowe
Skwalan wyprodukowany przez firmę Aprinnova, LLC. ze Stanów Zjednoczonych, podmiot wprowadzający na teren UE firma Penman Consulting bvba z Belgii

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 49,25 zł
szt.

Skwalan z Trzciny Cukrowej 50 ml.

Skwalan z Trzciny Cukrowej  50 ml.
Skwalan z Trzciny Cukrowej 50 ml.

Metryka Produktu
Surowiec dla przemysłu kosmetycznego i chemicznego (Raw Material) : Skwalan z trzciny cukrowej / NeossanceTM Squalane
INCL : Squalane
CAS: 111-01-3
WE: 203-825-6
Nr REACH: 01-2120014832-65-0004
Charakterystyka chemiczna: węglowodory parafinowe
Skwalan wyprodukowany przez firmę Aprinnova, LLC. ze Stanów Zjednoczonych, podmiot wprowadzający na teren UE firma Penman Consulting bvba z Belgii

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 31,40 zł
szt.

Skwalan z Oliwek 20 ml. Wielka Brytania

Skwalan z Oliwek 20 ml. Wielka Brytania
Skwalan z Oliwek 20 ml. Wielka Brytania

100% naturalny skwalan, pozyskiwany z oliwek. Bezbarwny, bezzapachowy, przezroczysty olej, zaliczany jest do olei lekkich . Skwalan występuje naturalnie w ludzkiej skórze (w wieku 25 lat stanowi do 15% sebum, wraz z wiekiem jego ilość spada i u osób 50 letnich stanowi już tyko 3-4% sebum) , a dzięki swym uniklanym właściwościom  jest częstym składnikiem ekskluzywnych  preparatów przeciwstarzeniowych. 

Dostępność: niewiele

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 18,17 zł
szt.

Czym tak właściwie jest skwalan?

Jeśli natknęliście się na słowo skwalen i wydawało Wam się, że macie do czynienia z literówką – nic bardziej mylnego. Skwalen jest "punktem wyjścia" do zrozumienia jak działają skwalany. Ten pierwszy odkryto już ponad 100 lat temu, stanowi on wielonienasycony węglowodór. Znajduje się w tkankach roślinnych i zwierzęcych - także ludzkich. Skwalen znajduje się w płaszczu lipidowym skóry, chroni on ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, zabezpiecza także przed utratą wody, sprawia, ze znormalizowane jest wydzielanie sebum. 

Czym więc z kolei jest skwalan? Jest to nasycona forma skwalenu, taka formuła sprawia, że substancja jest stabilna. Dzięki temu to właśnie skwalan szeroko stosowany jest w kosmetykach (używa się go nawet jako utrwalacza perfum, znajdziemy go również w składzie szminek).

Skwalan będący składnikiem kosmetyków jest bezwonny i bezbarwnym olejem. Zatwierdzony został przez EcoCert. To co go wyróżnia to trwałość i stabilność, nie utlenia się on, nie jełczeje, dzięki czemu kosmetyki przez długi czas mogą zachować swoje pierwotne właściwości. Ponieważ należy do olejów suchych, nie zostawia na skórze tłustej warstwy. Jest wygodny w stosowaniu, ponieważ szybko się wchłania. Jego istotną właściwością jest także nisko komedogenność. Nie ma przeciwwskazań do jego stosowania, jednakże z uwagi na jego formułę, osoby o cerze tłustej powinny z nieco większą ostrożnością podchodzić do kosmetyków ze skwalanem. Dobrym rozwiązaniem może być na przykład stosowanie ich kilka razy w tygodniu, a nie codziennie.

Jakie są rodzaje skwalanów?

W kosmetykach wykorzystuje się skwalan roślinny. Jeden z nich pozyskiwany jest z trzciny cukrowej, drugi – z cukrowca lekarskiego. Ich właściwości są bardzo podobne, natomiast ten z oliwek jest nieco tańszy. Obydwa są bezbarwne i bezzapachowe.

Skwalan z trzciny cukrowej pozyskuje się z cukrowca lekarskiego, który rośnie w Brazylii. Ta forma jest najstabilniejsza i najczystsza, stąd też jej nieco wyższa cena. Jego zalecane stężenie w formulacjach to od 1 do 100%. Skwalan z oliwek jest również znakomitym produktem. Świetnie sprawdzi się solo jak i jako dodatek do kremu. W tym wypadku zalecane stężenie wynosi od 5 do 100%. Warto wypróbować oba i sprawdzić, który lepiej odpowiada potrzebom naszej skóry i lepiej z nią współgra.

Czy warto kupić skwalan?

Warto zainwestować w skwalan oraz w kosmetyki go zawierające. Oddziałują one pozytywnie na skórę. Bariera lipidowa jest wzmocniona, struktura wodni-lipidowa prawidłowa. Skwalan nawilża, ale też delikatnie natłuszcza. Dzięki temu, skóra jest miększa, bardziej elastyczna, co więcej, nie łuszczy się. Dobrze też wiedzieć, że skwalan w aktywny sposób opóźnia procesy starzenia – chroni skórę przed wolnymi rodnikami. Jest także dobrym nośnikiem dla substancji, które powinny być transportowane w głąb skóry, a rozpuszczają się znakomicie w tłuszczach (na przykład witaminy).

Skwalan może być stosowany w postaci czystej, ale też znakomicie sprawdza się w kosmetykach. Może być składnikiem kremu nawilżającego czy też bardziej skoncentrowanych formuł - na przykład tych, których używamy na noc.

Polecany jest on szczególnie skórze suchej, atopowej czy alergicznej. Będzie łagodzić podrażnienia, koić. Świetnie sprawdzi się także w przypadku skóry dojrzałej, także tej, która boryka się z problemem naczynek. Skwalan jest także dobrym rozwiązaniem dla osób walczących z przebarwieniami, bliznami potrądzikowymi. Może być składnikiem serum do twarzy lub kremu punktowego. Co ciekawe, substancja też ma pozytywne oddziaływanie na włosy - sprawia, że mniej się puszą, łatwiej je rozczesać. Dlatego też warto szukać masek na włosy lub serum, które pozwoli ochronić końcówki przed uszkodzeniami mechanicznymi i ujarzmić fryzurę.

Ile może kosztować dobry skwalan?

100 ml wysokiej jakości skwalanu do koszt kilkudziesięciu złotych. Za skwalan z trzciny cukrowej o tej objętości zapłacimy niecałe 60 złotych, za skwalan z oliwek - niecałe 50. Na produkcie nie warto oszczędzać. Tylko wysokiej jakości certyfikowany skwalan ma wyżej wymienione właściwości i może w pozytywny sposób oddziaływać na naszą skórę.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium