Masło Kombo 100 ml nierafinowane

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 29,90 zł 29.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.43024
Producent: ESENT
Kod produktu: B98F-88802
Kod EAN: 5902574350206

Opis

Metryka produktu : Masło Kombo / Kombo Butter

Surowiec dla przemysłu kosmetycznego / Raw Material

INCL : PYNANTHIS ANGOLENSIS (AFRICAN NUTMEG)
Metoda produkcji : Expeller pressed / Tłoczenie prasą śrubową

Produkt posiada charakterystyczny  (nie dla każdego przyjemny) zapach !

 

Masło Kombo jest wytłaczany mechanicznie z orzechów drzewa Kombo , naturalnie występującego w Zachodniej Afryce . Ma postać brązowo czarnej miękkiej masy tłuszczowej ( stąd powszechna nazwa masło ), o charakterystycznym korzennym zapachu. Jest to produkt w 100 % naturalny, beż żadnych chemicznych domieszek.

 

Skład i działanie.

Działanie masła/oleju kombo jest ściśle powiązane z jego unikalnym składem. Tak więc zawiera ono unikalny kwas kombo ( stąd pochodzi nazwa drzewa i jego darów ), który jest jednym z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów. Następstwem tego działania jest poprawa elastyczności skóry i działanie przeciwzmarszczkowe (przedłuża trwałość łańcuchów kolagenowych i zabezpiecza przed rozpadem elastynę).
Unikalny skład masła kombo, nie kończy się na wspomnianym kwasie, poza nim w składzie dominuje kwas mirystynowy oraz rzadko spotykany, nienasycony kwas mirystynowo-oleinowy (Omega-5). Odpowiadają one za działanie gojące, antyseptyczne, a także przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wpływają leczniczo na bóle mięśni i stawów, a także na rożne formy reumatyzmu i artretyzmu.
Skutkiem wtórnym działania masła jest regulacja gospodarki tłuszczami w skórze, stąd nadaję się tak do cery tłustej jak i suchej.Aby zwiększyć działalności lecznicze masło znakomicie współgra z olejem Tamanu, wzmacniając i uzupełniając jego właściwości.
Nie można też wspomnieć  o całkowicie kosmetycznym działaniu masła, otóż kombo jest doskonałym naturalnym bronzerem, poprawia koloryt skóry , jednocześnie chroniąc je przed szkodliwym wpływem promieni UV.

Zastosowanie.

Masło / olej kombo ma postać miękkiego ziarnistego masła, o ciemnobrązowym kolorze ( stąd często stosowana jest jego inna nazwa czarne masło miękkie bądź czarne masło płynne ).

Można je dodawać do formuł kosmetycznych w fazie tłuszczowej w stężeniu 2-40 %, bądź łączyć z dowolnym olejem bazowym wówczas stężenie może dochodzić do 90-95% ( w zależności od stopnia delikatności cery).

Zdecydowanie jak w przypadku wszystkich surowców , zwłaszcza tych bardziej egzotycznych zalecam przeprowadzenie próby alergicznej.

Świetnie - po zmieszaniu z olejem bazowym ( aczkolwiek rzadko ze względu na cenę i zapach ) sprawdza się podczas masażów, zwłaszcza w przypadku bólu mięśni i stawów.

 

Informacje o produkcie i pochodzeniu.

Produkt pochodzi z Ghany.

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium