Olej Tamanu 50 ml ( Organic ) tłoczony na zimno

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 29,90 zł 29.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: ESENT
Kod produktu: 9E9C-98236_20170119175113

Opis

Olej Tamanu pozyskiwany jest z owoców drzewa Calophyllum Inophyllum, naturalnie wystepującego na wyspach Oceanu Spokojnego, a uprawianych także w krajach Azji Południowo Wschodniej, a także na wyspach Oceanu Indyjskiego. Poprzez tłoczenie tychże owoców ( najlepiej na zimno ) otrzymywany jest olej o intensywnym zapachu i zielonkawym zabarwieniu.

W jego skład wchodzi:


- kwas olejowy
- kwas linolowy
- kwas palmitynowy
- kwas stearynowy
- kwas kalofillowy (odpowiadający za działanie przeciwbakteryjne)

W mniejszych ilościach zawiera kumaryny, laktony o silnym działaniu bakteriostatycznym i przeciwzapalnym, stigmasterol, glikolipidy, fosfolipidy, olejki eteryczne i żywice.

Działanie

Olej Tamanu ma niespotykane właściwości gojące, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyseptyczne. Intensywnie regeneruje skórę i redukuje blizny. Jest pomocny przy leczeniu trądziku, łuszczycy. Redukuje zmarszczki , poprawia napięcie skóry.
Bardzo dobrze wchłania się przez skórę, docierając do jej głębokich warstw, czego bezpośrednim następstwem jest jej uelastycznienie, nawilżenie, odżywienie. Po kąpieli potęguje uczucie odprężenia.
Ma też szeroki zastosowanie w pielęgnacji i leczeniu włosów i skóry owłosionej ( łupież, łuszczyca, zapalenie mieszków włosowych, łysienie !!!! )

Sposób użycia

Olej Tamanu można używać bezpośrednio na skórę ( redukcja zmarszczek , blizn, rozstępów, wspomaganie leczenia trądziku i trudno gojących się ran ).
W pielęgnacji włosów wmasowywać go bezpośrednio w skórę głowy i włosy po godzinie zmyć łagodnym szamponem.
Można go również mieszać z innymi olejami i olejkami eterycznymi ( olejek rumiankowy, lawendowy, różany ), tworząc doskonały środek przeciwtrądzikowy.
Inna metodą stosowania jest dodanie oleju do dowolnego serum , balsamu czy kremu ( zalecane stężenie do 50 % ).
Olej Tamanu znakomicie się sprawdza jako dwufazowy nawilżacz w połączeniu z żelem hialuronowym ( zmieszać porcję żelu z kilkoma kroplami olejku i dokładnie wymieszać po czym nanieść palcami na skórę i delikatnie wklepać ). Inna metoda polega na wklepaniu w skórę kilku kropel oleju , odczekaniu 20 -30 minut i nałożeniu żelu hialuronowego.

Przechowywanie

Olej można przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym opakowaniu, zachowuje swoje właściwości pilęgnacyjno lecznicze do 24 miesięcy.

Informacje o pochodzeniu

Sprzedajemy najwyższej jakości kosmetyczny olej pozyskiwany z owoców tłoczonych na zimno. 
Kraj pochodzenia surowca Madagaskar.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl