Kategorie

Olej Bakuchi CP, NIERAFINOWANY 50 ml.

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 26,75 zł 26.75
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.98
Producent: ESENT
Kod produktu: 63D1-7295A_20200312193410
Kod EAN: 5902574350466

Opis

METRYKA PRODUKTU OLEJ BAKUCHI

PRODUCT INCI: PSORALEA CORYLIFOLIA SEED OIL

Olej tłoczony na zimno, nierafinowany 50 ml

 

WŁAŚCIWOŚCI

Olej Bakuchi CP jest olejem nierafinowanym, tłoczonym na zimno z nasion rośliny Psoralea corylifolia, która od wieków była stosowana w ludowej medycynie chińskiej i indyjskiej. Ten charakterystyczny olej posiada wiele lokalnych nazw handlowych, jak np. Babchi, Babchi, Ku Tzu, Babachi, Bakuci, Malay tea, Bawchan . Nasiona tej rośliny zawierają różne związki bioaktywne, takie jak psoralen i inne furanokumaryny.  Psoralea corylifolia zawiera bukuchiol - pigment, odpowiedzialny za zabarwienie siwych włosów, korylifonol i flawonidy, izoflawonidy, limonen, terpineol, linalil, bakuchicyny, bavachiny, korylinę, sterole, kwasy tłuszczowe, kumestany i inne. Olej cechuje się rzadko występującymi właściwościami. Dawniej za pomocą nasion oraz oleju z tej rośliny leczono trąd. Olej Bakuchi CP stosowano również w leczeniu wielu chorób skórnych, jak łuszczyca, bielactwo, egzemę oraz wcierano go wysypki i inne nieestetyczne zmiany skórne. Udowodniono także dobroczynny wpływ oraz poprawę kondycji  włosów oraz wykorzystywano przeciw ich siwieniu. Olej z nasion bakuchi wykorzystywano przy infekcjach i grzybicach skórnych. Robiono z jego pomocą okłady na rany po ukąszeniu przez jadowite węży czy skorpiony. Ponadto olej zażywany doustnie wspomagał trawienie, działał napotnie i moczopędnie, dodawał energii i uważany był za afrodyzjak.

OLEJ BAKUCHI CP  - DZIAŁANIE NA ORGANIZM

Prozdowotne działanie oleju bakuchi zawdzięcza aktywnym związkom, dzięki którym:

  • Poprawia koloryt skóry, paznokci i włosów, przywracając kolor siwym włosom
  • Wspiera prawidłową produkcje melaniny w organizmie, pobudzając pigmentację skóry dotkniętej np. bielactwem
  • Z powodzeniem poprawia kondycję skóry, redukując zmiany dermatologiczne
  • Idealnie łagodzi zmiany zapalne występujące na skórze
  • Niweluje wysypki i wypryski skórne
  • Wykazuje działanie antyseptyczne
  • Przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń

Wyjątkowo dobroczynne działanie na problematyczną i chorobotwórczo zmienioną skórę sprawiają, że nierafinowany olej z Bakuchi CP stosowany jest w kosmetologii i farmacji jako dodatek do wielu kosmetyków i  kremów leczniczych.

OLEJ BAKUCHI CP - STOSOWANIE

Olej Bakuchi CP posiada wiele zastosowań. Jest on olejem przeznaczonym do użytku zewnętrznego i wykazuje działanie fotouczulające. Doskonale natomiast nadaje się do masażu, pielęgnacji skóry problematycznej, pielęgnacji włosów, do włosów ciemnych i jako produkt wzmacniający paznokcie. Olej w sposób widoczny poprawia koloryt skóry, działa na cerę ujędrniająco i regenerująco oraz wspomaga leczenie niekorzystnych zmian skórnych, trądziku, wrzodów itp. Olej Bakuchi CP w odpowiednim rozcieńczeniu zabija paciorkowce w ciągu 10-15 minut. Wykazuje też selektywne działanie przeciwgrzybiczne. Psoralen zawarty w oleju wykazuje silne działanie hamujące rozwój bakterii, takich jak Microsporium canis, Microsporium gypseum, Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, S. aureus, Candida albicans, Escherichia coli, P. aeruginosa i inne. Ponadto olej z bakuchi używany jest w produkcji płynów i preparatów do płukania jamy ustnej, gdyż zawarte w nim substancje przeciwdziałają patogenom bytującym w jamie ustnej.

Dawkowanie:

W formułach kosmetycznych 5-100%

Przechowywanie

Przechowywać w temperaturze 15-20 stopni.

Ostrzeżenia:

  • Psoralea corylifolia uwrażliwia skórę na promienie ultrafioletowe, dlatego podczas stosowania oleju nie należy wystawiać skóry na słońce i inne źródła promieniowania. Wrażliwość na promienie ultrafioletowe może się utrzymywać przez kilka dni po zaprzestaniu stosowania.
  • Nie stosować na otwarte rany

 

Metryka produktu:

  • Olej tłoczony na zimno, nierafinowany
  • INCI: PSORALEA CORYLIFOLIA SEED OIL
  • Nazwy handlowe: Babchi, Babchi, Ku Tzu, Babachi, Bakuci, Malay tea, Bawchan
  • Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

 

 SPECYFIKACJA:

Opakowanie:                szklana buteleczka

Ilość:                              50 ml

Producent:                   ESENT

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium