Masło kakaowe

Masło kakaowe wytwarza się z nasion kakaowca (Theobroma cacao). Roślina ta uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej oraz w innych tropikalnych obszarach na świecie. Masło kakaowe, dzięki swym prozdrowotnym właściwościom, stosowane jest w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i farmaceutycznym.  

 

Właściwości masła kakaowego

Masło kakaowe to bogate źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Zawiera kwas oleinowy, linolowy i palmitynowy, sterole roślinne, a także niezbędne witaminy i mikroelementy (magnez, żelazo, potas). Masło ma jasnożółtą barwę i twardą konsystencję. Dopiero w kontakcie ze skórą topnieje. Przyjemnie pachnie i łatwo się wchłania, pozostawiając skórę intensywnie nawilżoną i odżywioną. 

Masło działa regenerująco i antyoksydacyjnie. Wspomaga redukcję zmarszczek, blizn oraz rozstępów, wzmaga produkcję kolagenu, a także chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Koi podrażnienia oraz inne schorzenia dermatologiczne. Może być stosowany przez alergików oraz osoby zmagające się z problemem łuszczycy, egzemy czy atopowego zapalenia skóry.

 

Masło kakaowe – stosowanie

Masło kakaowe to produkt o szerokim spektrum zastosowań. Doskonale sprawdzi się solo jako balsam do ciała, ale będzie również idealną bazą dla domowych kosmetyków. Polecane jest do pielęgnacji skóry oraz włosów. Wzbogaci skład kremu przeciwzmarszczkowego, lotionu do ciała, balsamu po depilacji, odżywki do włosów oraz kosmetyków przeciwsłonecznych. 

Masło kakaowe od lat wykorzystywane jest także w aromaterapii. Idealnie komponuje się z olejem makadamia, jojoba lub ze słodkich migdałów. Zalecany do pielęgnacji skóry narażonej na szkodliwy wpływ czynników zewnętrznych (np. silny wiatr, mróz). 

Kilka łyżek masła wzbogaci wieczorną kąpiel, pozostawiając skórę nawilżoną i odżywioną. Co ważne, masła kakaowe działają jak naturalny emolient i mogą być stosowane w pielęgnacji delikatnej skóry dziecka.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium