Producent
Cena
-
od
do
Awokado (smaczliwka), nazywane przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej „masłem bogów”, to bogactwo niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych, które pielęgnują organizm zarówno od zewnątrz, jak i od środka.
Wiecznie zielone drzewa awokado występują w obu Amerykach, a także w niektórych rejonach Azji. Masło z awokado, dzięki swym unikalnym właściwościom znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce i farmaceutyce.
Właściwości masła z awokado
Masło z awokado zawiera witaminy A, B, D i E, fitosterole roślinne oraz zestaw niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli wszystko to, co znajdziemy w oleju z awokado. Konsystencja miękkiego masła sprawia, że produkt jest przyjemny w aplikacji – w kontakcie ze skórą topi się, zapewniając dogłębne nawilżenie bez uczucia „tłustości”.
Masło ma działanie intensywnie regenerujące i wygładzające. Sprawia, że skóra jest bardziej elastyczna i promienna. Nie zatyka porów, uzupełnia barierę lipidową skóry, a także przyspiesza gojenie się ran i redukuje mikrouszkodzenia skóry.
Masło z awokado – stosowanie
Produkt można stosować solo jako masło do twarzy i ciała, albo jako dodatek do innych kosmetyków pielęgnacyjnych. Świetnie sprawdzi się w roli odżywczego serum pod oczy, nawilżającej maseczki do twarzy lub regenerującego kompresu na przesuszone dłonie, łokcie i stopy. Wzbogaci skład kremu na dzień/na noc, balsamu do ciała lub innych kosmetyków anti-aging.
Masło świetnie sprawdzi się podczas masażu. Polecane jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, w tym cery dojrzałej, wrażliwej i odwodnionej. Co więcej, masła z awokado, dzięki swym regenerującym i intensywnie nawilżającym właściwościom, będą doskonałym dopełnieniem kosmetyków przeciwsłonecznych.