Kategorie

Olej z Amarantusa tłoczony na zimno, nierafinowany 50 ml

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 35,71 zł 35.71
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: ESENT
Kod produktu: 5689-43084
Kod EAN: 5902574350749

Opis

Metryka produktu

Olej z nasion amarantusa tłoczony na zimno nierafinowany

INCL : Amaranthus cruentus seed oil

Numer CAS: 68956-68-3

Numer WE: 273-313-5

 

Olej z nasion Amarantusa tłoczony na zimno (nierafinowany) 50 ml

WŁAŚCIWOŚCI

Olej z nasion amarantusa tłoczony na zimno to doskonały jakościowo, w 100% naturalny olej otrzymywany przez wytłaczanie na zimno nasion amarantusa, inaczej nazywanych szarłatem. Amarantus jest jednym z najwcześniej udomowionych gatunków zbóż i jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Ojczyzną amarantusa jest Ameryka Południowa. Był uprawiany jeszcze przez Majów i Azteków 4 000 lat temu. Nasiona amarantusa do Europy trafiły wraz z wyprawą Kolumba, ale jego dobroczynne, prozdrowotne właściwości na organizm doceniono dopiero w XXI wieku.

Niepozorne nasiona amarantusa kryją w sobie prawdziwe bogactwo witamin z grupy A i E oraz szereg aminokwasów. Są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka i nie zawierają glutenu, co jest ważne w przypadku osób uczulonych na ten składnik pożywienia. Nasiona amarantusa są też zasobnym źródłem wapnia, magnezu oraz witamin z grupy B. Zawierają też cenny kwas foliowy. Olej z nasion amarantusa zawiera substancje przeciwtleniające (m.in. skwalen), które zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzeniowe organizmu. Olej z amarantusa zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas oleinowy i naturalne skwaleny (min. 5%) oraz witaminy E i A. Wśród reszty tłuszczów nasyconych znaleźć można również kwas palmitynowy, arachidowy, stearynowy, lignocerynowy oraz mirystynowy.

OLEJ Z NASION AMARANTUSA - DZIAŁANIE NA ORGANIZM

Olej z nasion amarantusa tłoczony na zimno wykazuje szereg działań prozdrowotnych. O działaniu na organizm oleju z amarantusa w głównej mierze decyduje obecność skwalenu, który jest bardzo cennym związkiem aktywnym, mającym silne właściwości przeciwutleniające i hipolipemiczne. Olej z nasion amarantusa wzmacnia odporność organizmu, poprzez pobudzenie aktywności makrofagów oraz limfocytów. W oleju z amarantusa znaleźć można również ważną dla zachowania zdrowia witaminę E i fitosterole.

Olej z nasion amarantusa stosowany jest często w przemyśle kosmetycznym. Dodawany do kremów i balsamów poprawia wygląd skóry, regeneruje ją i ujędrnia. Spowalnia też procesy starzenia się skóry.  Kosmetyki z olejem z amantusa łagodzą objawy alergii, zapobiegają utracie wody z naskórka oraz pomagają zwalczać łojotok i łuszczenie się skóry. Skwalen, zawarty w oleju stymuluje podziały komórkowe w skórze poprawiając jej jędrność i „gęstość”, w rezultacie ma też działanie przeciwzmarszczkowe (witaminy A i E). Dzięki zawartości skwalenu olej łatwo się wchłania, a zawarte w nim składniki docierają przez warstwę naskórka do skóry właściwej.  Kolejnym zastosowaniem oleju z amarantusa jest wykorzystanie go przy pielęgnacji włosów, gdyż zawiera on cenny aminokwas - lizynę. Aminokwas ten m.in. zwiększa wydajność absorpcji wapnia i pomaga powstrzymać wypadanie włosów, wzmacniając cebulki i zapobiegając łysieniu typu męskiego.

Amarantus to także naturalny antybiotyk, ma też udokumentowane działanie grzybobójcze.

OLEJ Z NASION AMARANTUSA - STOSOWANIE

Olej z nasion amarantusa tłoczony na zimno posiada szerokie zastosowanie.  Warto dołączyć go do codziennej diety, gdyż zawiera korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Zawartość skwalenu, substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, która według niektórych autorów hamuje jelitowe wchłanianie kwasów żółciowych i cholesterolu w jelicie, wpływa na ich szybsze wydalanie z organizmu. Skwalen ma ponadto właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwalergiczne oraz zwiększające odporność organizmu.

W kosmetologii olej z nasion amarantusa  wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków do każdego typu cery. Doskonale nawilża, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie ran, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Działa odżywczo na skórę i przywraca jej blask i promienny wygląd.

Dawkowanie:

  • W kosmetyce - bez ograniczeń do użytku zewnętrznego
  • Do użytku wewnętrznego - spożywać tylko na zimno, 1 łyżka dziennie w trakcie posiłku. Olej idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, koktajli i dipów jogurtowych. Pasuje do pomidorów, komosy ryżowej i amarantusa, ziół, mięs oraz warzyw strączkowych.

Przechowywanie: Należy przechowywać w temperaturze pokojowej oraz chronić przed promieniami UV. Po otwarciu, buteleczkę trzeba szczelnie zamykać . W temperaturach niższych niż 20 stopni C część kwasów tłuszczowych zawartych w oleju zaczyna się krystalizować, tworząc mleczną zawiesinę, co jest procesem naturalnym i niemającym wpływ na jakość oleju.

Ostrzeżenia:

Produkt nie jest klasyfikowany jako niebezpieczny dla zdrowia człowieka i dla środowiska

 

Metryka produktu:

  • Olej z nasion amarantusa tłoczony na zimno, nierafinowany
  • INCI: Amaranthus cruentus seed oil
  • NUMER CAS: 68956-68-3
  • NUMER WE: 273-313-5
  • Kraj pochodzenia: Polska

 

SPECYFIKACJA:

Opakowanie:                szklana buteleczka

Ilość:                              50 ml

Zapach:                         charakterystyczny, orzechowy

Barwa:                           żółta

Producent:                   ESENT

 

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Pochodzą od zalogowanych klientów sklepu ESENT.PL, nie weryfikujemy czy dany klient kupił dany produkt. Opinie są widoczne dla wszystkich, po uzyskaniu akceptacji w procesie moderowania, akceptujemy wszystkie opinie niezawierające wulgaryzmów i dotyczące danego produktu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium