Kategorie

Olej z pestek Pigwy tłoczony na zimno, nierafinowany 50 ml

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 20,60 zł 20.60
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.5
Producent: ESENT
Kod produktu: 98B0-2055E_20211015111942
Kod EAN: 5902574351319

Opis

Metryka produktu : Olej z pestek (nasion) pigwy, tłoczony na zimno, nierafinowany

Quince seed oil,  Cold press oil, Unrefined

INCL : Chaenomeles seed oil

Olej tłoczony i konfekcjonowany w Polsce.

 

Olej z pestek pigwy tłoczony na zimno (nierafinowany) 50 ml

 

WŁAŚCIWOŚCI

Olej z pestek pigwy to nierafinowany, tłoczony na zimno olej pozyskiwany z pestek pigwy i przeznaczony do użytku zewnętrznego. Pigwa jest owocem o cierpkim miąższu, słynącym z bogactwa witamin i minerałów. Zawiera między innymi:

  • garbniki,
  • flawonoidy,
  • kwasy organiczne,
  • prowitaminę A,
  • witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko powstawania naczynek,
  • witaminy z grupy B - m.in. amigdalinę (witaminę B17), zapobiegającą odwodnieniu skóry i procesom starzenia, wykazującą niezwykłe właściwości antyoksydacyjne i likwidujące wolne wodniki.

Olej z pestek pigwy działa łagodząco, niwelując zaczerwienienia oraz wspomagając walkę z trądzikiem. Jest także doskonałym produktem do pielęgnacji włosów i skóry głowy, wzmacniającym cebulki i zapobiegającym rozdwajaniu się końcówek.

OLEJ Z PESTEK PIGWY - DZIAŁANIE NA ORGANIZM

Olej z pestek pigwy swoje niezwykłe działanie zawdzięcza między innymi obecności w składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to:

  • kwas stearynowy, wykazujący właściwości dogłębnie oczyszczające,
  • kwas palimitynowy - wygładzający i zmiękczający skórę oraz włosy i tworzący dodatkowo na skórze warstwę okluzyjną, która zapobiega utracie wody,
  • kwas Omega-3 (linolenowy) - przyspieszający odnowę komórkową, wygładzający skórę, normalizujący pracę gruczołów łojowych oraz zmniejszający widoczność przebarwień,
  • kwas Omega-6 (linolowy) - zapobiegający utracie wody, a także nadmiernemu złuszczaniu naskórka,
  • kwas Omega-9 (oleinowy) - zmiękczający skórę i zawierający witaminę E, która spowalnia procesy starzenia.

Ponadto olej z pestek pigwy:

  • uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega pękaniu naczynek (przeciwdziała powstawaniu tzw. pajączków spowodowanych między innymi czynnikami atmosferycznymi),
  • działa łagodząco na podrażnienia,
  • wspomaga walkę z uporczywym trądzikiem,
  • wygładza powierzchnię skóry,
  • pomaga skórze tłustej uregulować nadprodukcję sebum, przez co zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych,
  • wzmacnia cebulki włosów,
  • regularnie stosowany zapobiega rozdwajaniu końcówek.

OLEJ Z PESTEK PIGWY - STOSOWANIE

Olej z pestek pigwy to idealny środek wykorzystywany w pielęgnacji cery tłustej, mieszanej oraz dojrzałej, a także delikatnej, wrażliwej i wymagającej regeneracji. Z powodzeniem stosuje się go również na skórę głowy, bowiem wspomaga wzmacnianie cebulek włosowych i przeciwdziała ich wypadaniu. Olej z pestek pigwy często wykorzystywany jest w preparatach do skóry i twarzy, zwłaszcza w kremach i serum ochronnych przeznaczonych do cery skłonnej do podrażnień. Warto stosować go również jako dodatek do kosmetyków pielęgnujących skórę dłoni oraz paznokcie.

Dawkowanie:

Olej z pestek pigwy zaleca się stosować w formułach kosmetycznych w stężeniu 10-100%. Proponujemy kilka sposobów wykorzystania oleju z pestek pigwy:

  • Demakijaż – Nanieś 2-3 krople na dłonie i kolistymi ruchami rozprowadź go po całej powierzchni twarzy. Olej skutecznie rozpuści trudne do zmycia produkty i doskonale sprawdzi się w dwuetapowym oczyszczaniu skóry.
  • Twarz – Nanieś 3-4 krople produktu na uprzednio oczyszczoną, lekko zwilżoną twarz, następnie kolistymi ruchami wykonaj masaż. Olej można stosować do pielęgnacji na dzień i noc oraz jako bazę pod makijaż dobraną do indywidualnych potrzeb skóry, aplikując w pierwszej kolejności ulubiony krem bądź serum, a następnie olej, który będzie zapobiegał utracie wody przez naskórek.
  • Włosy – Nanieś wedle uznania na końcówki i delikatnie wmasuj, pozostaw na 15 minut, następnie dokładnie spłucz. Olej można aplikować także na skórę głowy, by odżywił żywą część włosa, a także cebulki.

Przechowywanie:

Przechowywać w temperaturze 10-20 stopni Celsjusza (temperatura optymalna - 15 stopni Celsjusza). Chronić przed promieniami UV.

Ostrzeżenia:

  • Olej przeznaczony tylko do użytku zewnętrznego.

 

Metryka produktu:

  • Olej z pestek (nasion) pigwy, tłoczony na zimno, nierafinowany (QUINCE SEED OIL, COLD PRESS OIL, UNREFINED)
  • INCI: CHAENOMELES SEED OIL

 

Skład INCI:

  • Chaenomeles seed oil

 

SPECYFIKACJA:

Opakowanie:                szklana buteleczka

Ilość:                              50 ml

Pochodzenie:               Tłoczony i konfekcjonowany w Polsce.

Producent:                    ESENT

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium