Olej rycynowy i jego zastosowania.
Olej rycynowy i jego zastosowania.

Olej rycynowy i jego zastosowania

Jednym z najbardziej znanych naturalnych produktów kosmetycznych jest olej rycynowy. Od lat stosuje się go głównie na poprawę kondycji rzęs i brwi. Jednak to nie jedyne jego zastosowanie. Olejek powstały z rącznika ma nie tylko szerokie zastosowanie pielęgnacyjne, jest także używany w przemyśle i cechuje się walorami leczniczymi. Dowiedz się więcej o tym cennym olejku i sposobach jego wykorzystania dla zdrowia i urody.

Jak uzyskiwany jest olej rycynowy?

Cenny olejek rycynowy pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego poprzez tłoczenie na zimno. Staranność procesu technologicznego i stworzenie podczas jego trwania odpowiednich warunków są szczególnie ważne, gdyż w nasionach rącznika znajduje się trująca rycyna. Podczas wyrobu olejku jest ona usuwana. Powstały w ten sposób produkt ma bardzo gęstą i lepką konsystencję oraz lekko żółtawe zabarwienie.

Co wchodzi w skład olejku z rącznika?

Związkiem chemicznym, który w głównej mierze odpowiada za właściwości olejku rycynowego jest gliceryd kwasu rycynolowego, którego w produkcie jest najwięcej. W skład oleju z rącznika wchodzą także glicerydy innych kwasów tłuszczowych, m.in. linolowego i palmitynowego oraz specyficzne dla świata roślinnego flawony i kwercytyna. Substancje te odpowiadają za nawilżające, regenerujące i antyoksydacyjne działanie oleju rycynowego.

W jaki sposób olej rycynowy działa na włosy?

Głównym kosmetycznym zastosowaniem olejku rycynowego jest pielęgnacja włosów. Możesz wykorzystać go w charakterze odżywki do rzęs i brwi. Wystarczy za pomocą szczoteczki nakładać jego niewielką ilość na rzęsy i brwi każdego dnia, by uzyskać efekt. W ten sposób pielęgnowane włoski staną się lśniące, mocniejsze i grubsze. Charakterystycznym skutkiem regularnego stosowania oleju z rącznika jest przyciemnienie włosa, co w przypadku rzęs i brwi jest bardzo pożądane. Olej stymuluje wzrost włosków, zamyka ich łuski i doskonale nawilża. Dzięki niemu rzęsy wyraźnie wydłużają się. To najbardziej naturalny i przyjazny dla zdrowia sposób na porost rzęs. Dobroczynne właściwości możesz wykorzystać także do poprawy kondycji swojej czupryny. Ze względu na dużą gęstość olejku rycynowego, która może przyczynić się do kłopotów z jego usunięciem z włosów, najlepiej stosować go łącznie z innymi olejami lub używać do wzbogacenia odżywek i masek do pielęgnacji włosów. Olej pozyskany z rącznika dobrze sprawdza się w roli serum na suche, rozdwojone końcówki.

Po co stosować olej rącznikowy na skórę?

Antyoksydacyjne właściwości oleju rycynowego możesz wykorzystać do walki z efektami starzenia. Stosowanie tego naturalnego produktu na skórę znacząco poprawia jej nawilżenie i pomaga spłycić zmarszczki a także zapobiec tworzeniu nowych. Olejek świetnie sprawdza się do likwidacji przebarwień skórnych. Możesz stosować go punktowo, na miejsca dotknięte tym problemem. Świetnie sprawdzi się także do skóry trądzikowej. Olej rycynowy charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, dlatego doskonale radzi sobie z wypryskami i zaskórniakami oraz podrażnieniami cery.

Olejek rycynowy na ratunek zniszczonym paznokciom

Modne obecnie zabiegi stylizacji paznokci hybrydą lub żelem przyczyniają się do pogarszania stanu płytki paznokciowej. Staje się ona łamliwa i przesuszona. Aby szybko zregenerować słabe paznokcie możesz wykorzystać olejek rycynowy. Wystarczy wcierać go w płytkę i skórki, by paznokcie stały się twarde i nawilżone. Doskonałym sposobem jest robienie kompresów na paznokcie z wykorzystaniem płatków kosmetycznych nasączonych olejkiem. Pamiętaj jednak o przyciemniających właściwościach tego produktu i kurację nim stosuj nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu.

 

https://esent.pl/pl/p/Olej-Rycynowy-naturalny-100-100-ml/45

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium