Olej pichtowy – poznaj działanie jodły syberyjskiej
Olej pichtowy – poznaj działanie jodły syberyjskiej

Olej pichtowy – poznaj działanie jodły syberyjskiej

Dobroczynne oddziaływanie wyciągów roślinnych znane jest ludziom od dawna. Wśród naturalnych preparatów pielęgnacyjnych godnym uwagi produktem jest olej pichtowy, który wyróżnia się działaniem antyoksydacyjnym, przeciwbakteryjnym i przeciwdziałającym starzeniu. Przedstawiamy, w jaki sposób możesz wykorzystać ten wartościowy olejek w domowych zabiegach dla cery i włosów.

 

Skąd pochodzi olej pichtowy?

W nieskażonym środowisku Syberii rośnie jodła Abies sibrica. W pędach tego drzewa znajduje się bogactwo cennych dla zdrowia i urody związków organicznych. Wiedzą o tym dobrze żyjące w obszarze jego występowania zwierzęta i spożywają igliwie w przypadku zatruć pokarmowych lub używają go do wyściełania legowisk. Z młodych pędów jodły syberyjskiej tłoczy się olejek o doskonałych właściwościach pielęgnacyjnych i mocnym, przyjemnym żywicznym zapachu. Na uwagę zasługuje fakt, że olejek pichtowy należy do produktów niezwykle przyjaznych dla skóry i zdrowia ze względu na to, że pochodzi z rejonów wyjątkowo czystych ekologicznie i nie posiada żadnych sztucznych dodatków.

 

Działanie i skład olejku z jodły syberyjskiej

W bogatym składzie olejku pichtowego najwięcej jest octanu bornylu i kamfenu. Substancje te odpowiadają za przeciwzapalne, bakterio i wirusobójcze właściwości produktu. Innymi aktywnymi związkami są kamfora, fitocydy, terpeny, alfa-pinen oraz bisabolen. Stosowanie olejku z jodły syberyjskiej poprawia ukrwienie skóry i łagodzi stany zapalne. Produkt doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej, ze skłonnością do tworzenia zaskórniaków. Regularne stosowanie oleju zmniejsza blizny. Silne właściwości antyoksydacyjne zapewniają młody wygląd cery i pomagają zredukować tworzenie się zmarszczek. Olejek doskonale ujędrnia skórę i poprawia jej elastyczność. Świetnie oddziałuje także na włosy. Kurację z jego użyciem można polecić osobom borykającym się z wypadaniem włosów. Antyseptyczne właściwości olejku pichtowego pomagają zwalczyć łupież i łojotok. Wszechstronne działanie tego naturalnego kosmetyku wykorzystuje się do leczenia owrzodzeń, liszajów, trudno gojących się ran oraz zmian grzybiczych, np. w obrębie paznokci. Olejek świetnie sprawdza się przy dolegliwościach związanych z układem oddechowym. Pomaga leczyć kaszel, chrypkę, anginę, bóle głowy czy chore zatoki. Produkt można stosować również wewnętrznie. Dobrze wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i wspiera leczenie kamicy żółciowej, reumatyzmu czy problemów hormonalnych.

 

W jaki sposób można stosować olej pichtowy?

Jeżeli planujesz wykorzystać olejek z jodły syberyjskiej w celu kosmetycznym, jego stężenie nie powinno przekraczać 4% (a w przypadku cery delikatnej i bardzo delikatnej nawet 2%). Ze względu na bardzo intensywne działanie, warto przed użyciem wykonać próbę uczuleniową. Do pielęgnacji skóry doskonale sprawdzi się mieszanka olejku pichtowego z innymi naturalnymi olejami roślinnymi. Możesz kilka kropli olejku dodać także do ulubionych kremów lub balsamów by zwiększyć spektrum ich działania. Na pryszcze i zaskórniaki możesz stosować olejek punktowo, jako serum po uprzednim rozcieńczeniu go innym olejem. Aby wykorzystać właściwości jodły syberyjskiej dla włosów i skóry głowy, dodaj kilka kropli do porcji szamponu lub odżywki. Ożywczy zapach olejku pichtowego ma świetne działanie aromatoterapeutyczne. Po męczącym dniu warto dodać kilka kropli do wanny, by urządzić sobie odprężającą kąpiel.

https://esent.pl/pl/p/Olejek-eteryczny-Pichtowy-z-Jodly-Syberyjskiej-10-ml./500

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium