Olejek z drzewa herbacianego – jakie ma zastosowanie w kosmetyce?
Olejek z drzewa herbacianego – jakie ma zastosowanie w kosmetyce?

Olejek z drzewa herbacianego – jakie ma zastosowanie w kosmetyce?

Olejek z drzewa herbacianego jest jednym z najważniejszych olejków eterycznych. Naturalne wyciągi roślinne od tysiącleci wykorzystywane są w medycynie ludowej, pozwalając na poprawę stanu zdrowia i jakości codziennego życia. Obecnie służą także do pielęgnacji i relaksacji.

Z artykułu dowiesz się:

  • jakie są właściwości olejku z drzewa herbacianego,
  • dlaczego warto nakładać olejek na paznokcie,
  • kiedy należy go stosować,
  • w jaki sposób można wykorzystać olejek herbaciany,
  • po jakie inne wyciągi roślinne warto sięgnąć.

Zobacz także artykuł: "Olejek z drzewa herbacianego – właściwości na skórę".

Olejek z drzewa herbacianego - właściwości

Wyciąg z drzewa herbacianego pozyskiwany jest z rośliny o nazwie Melaleuka skrętolistna (Melaleuca alternifolia), która naturalnie występuje na terenie Australii wzdłuż strumieni i na terenach bagiennych. Wyróżnia się ciemnym pniem i jasnymi gałęziami oraz białym kwiatostanem. Olejek pozyskuje się z liści w procesie destylacji z parą wodną. Produkowany jest jedynie z drzew o określonym składzie chemicznym. Odpowiednio niskie stężenie cyneolu gwarantuje przyjemny zapach.

Olejek herbaciany składa się przede wszystkim ze związków fenolowych i terpentyny, dzięki czemu wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Jego głównym składnikiem pozostaje terpinen-4-ol, umożliwiający obniżenie produkcji interleukin prozapalnych w organizmie. Dodatkowo znajdziemy w nim także inne monoterpeny, do których należy m.in. cyneol, cymen i seskwiterpena. Posiada tym samym silne działanie antyoksydacyjne i przeciwtrądzikowe. Ułatwia regulację wydzielania sebum oraz wykazuje właściwości przeciwłupieżowe, stając się ważnym składnikiem codziennej pielęgnacji.

Na zdjęciu zielona liściasta roślina wystająca z lewego dolnego rogu. Reszta zdjęcia jest zamazana.

Kiedy stosować olejek z drzewa herbacianego na paznokcie?

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego najczęściej stosowany jest w codziennej pielęgnacji paznokci. Dzięki swoim właściwościom przeciwdrobnoustrojowym doskonale sprawdza się w profilaktyce i leczeniu różnych rodzajów grzybicy paznokci. Co więcej, pozytywnie wpływa na wygląd płytki, stanowiąc ciekawą alternatywną opcję dla odżywek i innych olejków do wcierania. Warto pamiętać o tym, że olejek z drzewa herbacianego na paznokcie może być stosowany także w przypadku onycholizy, czyli dolegliwości objawiającej się rozwarstwianiem płytki paznokcia. Stan ten sprzyja rozwijaniu się zakażaniom oraz grzybicy. Stanowi przy tym istotny defekt estetyczny.

Olejek doskonale radzi sobie ze zmianami grzybiczymi, pozwalając na usunięcie nieestetycznych objawów, do których należą przebarwienia, pofałdowania płytki oraz nieprzyjemny zapach. Jedną z ogromnych zalet wyciągu herbacianego jest prosta aplikacja. Wystarczy nałożyć kilka kropli na zmieniony chorobowo paznokieć. Dla lepszego efektu możesz zdecydować się na wmasowanie roztworu za pomocą szczoteczki. Pamiętaj jednak o tym, aby nie wykorzystywać jej ponownie. Jeśli stosujesz środek profilaktycznie, możesz dodać kilka kropli olejku do kąpieli stóp.

Na jakie problemy skórne pomoże olejek z drzewa herbacianego?

Wiele osób boryka się z nawracającymi problemami skórnymi twarzy i ciała. W ich leczeniu przydatne mogą okazać się olejki eteryczne. Zastanawiasz się, jak wykorzystać olejek z drzewa herbacianego? Właściwości wyciągu pozwalają na bezpieczną pielęgnację cery trądzikowej. Bogaty skład umożliwia skuteczne regulowanie sebum, zmniejszając ryzyko wystąpienia wyprysków. Olejek z drzewa herbacianego na trądzik przeznaczony jest do pielęgnacji cery tłustej i problematycznej. Działa jak naturalny produkt antyseptyczny i wysuszający. Warto jednak pamiętać o tym, że ma silne działanie. Z tego powodu przed użyciem powinien zostać rozcieńczony.

Wyciąg herbaciany możesz stosować także na włosy i skórę głowy. Najczęściej wybierany jest przez osoby ze skłonnością do przetłuszczania włosów. Ponadto wykazuje silne działanie przeciwłupieżowe oraz może być stosowany podczas łojotokowego zapalenia skóry. Olejek pobudza jednocześnie krążenie, zmniejszając ryzyko przedwczesnej utraty włosów. Jest stosowany również na stopy. Podobnie jak w przypadku paznokci, radzi sobie z profilaktyką i leczeniem grzybicy skóry. Co więcej, sprawdza się podczas pielęgnacji pękających pięt, odświeżając skórę.

Jak stosować olejek z drzewa herbacianego?

Chcesz wykorzystać olejek z drzewa herbacianego? Zastosowanie naturalnego wyciągu jest wyjątkowo proste. W przypadku paznokci możesz zdecydować się na bezpośrednie nakładanie preparatu na płytkę i wmasowanie go. Sposób ten będzie skuteczny przy tym w walce z zieloną bakterią, która często pojawia się po ściągnięciu hybrydy. W przypadku grzybicy skóry możesz przygotować kąpiel z dodatkiem kilku kropli olejku. Jeśli nie masz czasu na moczenie stóp, wystarczające powinno okazać się przemywanie wacikiem zmian chorobowych mieszanką wyciągu z wodą.

Nie wiesz, jak stosować olejek z drzewa herbacianego na twarz? Dodaj kilka kropli wyciągu roślinnego do swojego ulubionego płynu micelarnego lub toniku. Może być stosowany także z kremami, balsamami oraz glinką w postaci maseczki. Bardzo często olejek eteryczny stosowany jest w formie parówki. Lepiej unikać bezpośredniego nakładania olejku na skórę. Wykazuje bowiem silne działanie antyseptyczne, mogąc powodować podrażnienia i uczulenia. W przypadku pielęgnacji włosów wystarczy dodać kilka kropli do szamponu lub odżywki. Nie zapomnij o wmasowaniu mieszanki także w skórę głowy.

Na zdjęciu brązowa butelka z czarną zakrętką z pompką leżąca na okrągłym plastrze drewna z wąskimi liścmi.

Poznaj inne naturalne olejki o cudownym działaniu na skórę

Naturalne wyciągi roślinne cieszą się ogromną popularnością w codziennej pielęgnacji skóry. Cierpisz na trądzik? Oprócz olejku z drzewa herbacianego możesz sięgnąć również po olejek lawendowy, który słynie ze swoich właściwości antyseptycznych i przeciwzapalnych. Jeśli chcesz wykorzystać działanie obu substancji, możesz połączyć je ze swoimi ulubionymi kosmetykami. Lawenda łagodzi przy tym ból i świąd, stając się ciekawym uzupełnieniem codziennych kąpieli. Słynie z kojącego zapachu, który ułatwia relaksacje.

Ciekawe właściwości wykazuje także olejek z drzewa różanego. Jego głównym zadaniem jest nawilżanie, wygładzanie oraz regeneracja skóry. Dodatkowo może być stosowany w terapii przeciwzmarszczkowej. Odznacza się wysoką zawartością witaminy C i E, dzięki czemu sprawdzi się w codziennej pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej. Zwiększa napięcie i jędrność skóry, sprawiając, że cera wydaje się bardziej wypoczęta.

Chcesz wypróbować inne olejki do pielęgnacji? Wybierz olej z baobabu! Wyciąg wykazuje intensywne działanie nawilżające i ochronne. Chroni skórę przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, pozwalając na kompleksową poprawę wyglądu cery. Słynie z bogatej zawartości witamin A, E, D i F, przez co może być wykorzystany w terapii przeciwstarzeniowej. Uelastycznia naskórek, uczestnicząc jednocześnie w jego regeneracji.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium