Niacynamid w codziennej pielęgnacji – jakie korzyści może przynieść skórze?
Na zdjęciu srebrne opakowanie szczelnie zamknięte z napisem WITAMINA PP (B3-NIACYNAMID).

Niacynamid w codziennej pielęgnacji – jakie korzyści może przynieść skórze?

Niacynamid, będący pochodną witaminy B3, coraz chętniej wykorzystywany jest w codziennych zabiegach pielęgnacyjnych. Słynie ze swojego działania łagodzącego, kojącego oraz przeciwzapalnego, stając się ważnym składnikiem kosmetyków naturalnych.

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest niacynamid,
  • jakie ma zastosowanie w codziennej pielęgnacji,
  • dlaczego warto po niego sięgnąć,
  • jak działa na skórę,
  • kiedy nie należy go stosować.

Zobacz także artykuł: "Jakie witaminy wybrać, aby mieć zdrową i piękną skórę?"

Czym jest niacynamid?

Niacynamid jest substancją aktywną, będącą pochodną witaminy B3. Znany jest także jako niacyna oraz witamina PP. Związek kwasu nikotynowego i amidu produkowany jest samodzielnie przez nasz organizm przy wykorzystaniu tryptofanu, czyli jednego z podstawowych aminokwasów. Samodzielna produkcja pozwala jednak wyłącznie na częściowe zaspokojenie potrzeb organizmu, dlatego konieczne jest dostarczanie większych ilości związku razem z pożywieniem.

Skąd bierze się witamina B3? Gdzie występuje w przyrodzie? Składnik znajdziemy m.in. w rybach, roślinach strączkowych oraz w produktach zbożowych. Witamina PP odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu oraz wykazuje działanie antybakteryjne. Coraz częściej substancja stosowana jest również zewnętrznie na skórę.

Niacyna jest ważnym składnikiem aktywnym, który uczestniczy w syntezie ceramidów, czyli najważniejszego składnika budującego naszą cerę. To właśnie dlatego jest uważana za jedną z najskuteczniejszych substancji ochronnych. Natychmiast wzmacnia naturalną barierę hydrolipidową, ułatwiając zachowanie zdrowej i promiennej cery. Do głównych zalet związku należy przy tym jego łatwa przyswajalność oraz rozpuszczalność w wodzie. Jednocześnie pozostaje odporny na utlenianie oraz działanie zasad i kwasów. Staje się tym samym uniwersalnym składnikiem pielęgnacyjnym wielu kosmetyków.

Na zdjęciu młoda kobieta w białej koszulce z głową przechyloną w lewą stronę. Obie dłonie na policzkach.

Podstawowe właściwości i zastosowanie niacynamidu

Dlaczego warto sięgać po witaminę B3? Właściwości niacynamidu sprawiają, że znajduje zastosowanie w codziennej pielęgnacji wielu rodzajów skóry. Może być stosowany zarówno przez posiadaczy cery wrażliwej, jak i w przypadku skłonności do przebarwień oraz łojotokowego zapalenia skóryWitamina PP jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów stosowanych we współczesnej kosmetologii. Skutecznie zwalcza wolne rodniki, hamując procesy starzenia organizmu.

Wykazuje przy tym silne działanie łagodzące. Pozwala na zmniejszenie zaczerwienienia oraz zwalcza stany zapalne. Dlatego właśnie chętnie wykorzystywany jest do produkcji preparatów przeciwtrądzikowych. Normalizuje wytwarzanie sebum oraz wykazuje działanie antybakteryjne, zapobiegając występowaniu nowych wyprysków. Co więcej, witamina B3 redukuje widoczność przebarwień i zapobiega hiperpigmentacji. Jest stosowana jako składników kosmetyków na blizny potrądzikowe. Stanowi tym samym uniwersalny składnik, który można stosować na każdym etapie pielęgnacji. Wśród właściwości niacynamidu trzeba wymienić także zdolność do zwężania porów. Składnik zmniejsza ujścia gruczołów łojowych, dzięki czemu nasza skóra staje się gładsza.

Zastanawiasz się, czy w przypadku skóry dojrzałej można sięgnąć po niacynamid? Działanie związku obejmuje stymulację produkcji kolagenu i ceramidów, przyczyniając się do zwiększenia jędrności i elastyczności skóry. Dodatkowo nasza cera staje się mniej podatna na negatywne działanie czynników zewnętrznych. Ponadto witamina PP podnosi poziom kwasów tłuszczowych i cholesterolu w warstwie rogowej. Wszystko to sprawia, że jest doskonałym uzupełnieniem terapii anti-aging.

Dlaczego warto włączyć niacynamid do swojej pielęgnacji?

Witamina B3 jest uniwersalnym składnikiem, który sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Może być stosowany zarówno przez posiadaczy cery wrażliwej, jak i trądzikowej, dojrzałej oraz suchej. Kompleksowo wpływa na wygląd, sprawiając, że prezentujemy się młodziej i promienniej. Dodatkowo ułatwia zwalczanie powszechnie występujących defektów estetycznych, takich jak przebarwienia oraz rozszerzone pory. Stanowi świetną profilaktykę przeciwstarzeniową. Spisze się tym samym w codziennej rutynie niezależnie od wieku.

Do największych zalet niacynamidu należy także jego działanie ochronne. Skutecznie chroni przed wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych na skórę, w tym promieniowania UV. Niweluje przebarwienia powstałe wskutek długotrwałej ekspozycji na światło słoneczne. Jednocześnie wzmacnia działanie filtrów UV, stając się świetnym produktem na dzień. Może być stosowany również po zabiegach medycyny estetycznej. Dodaje skórze blasku oraz wykazuje działanie rewitalizujące, natychmiast poprawiając wygląd cery.

Zdjęcie przedstawia twarz uśmiechniętej kobiety. Jej oczy są skierowane ku dołowi.

Jakie działanie na skórę ma niacynamid?

Chcesz włączyć do swojej rutyny niacynamid? Jak stosować preparat? Witaminę PP możesz dodawać do swoich ulubionych kosmetyków. Świetnie sprawdzi się jako składnik pianek do mycia, kremów odżywczych, hydrolatów oraz serum. Jak maksymalnie wykorzystać niacynamid? Efekty będą widoczne w przypadku prawidłowego stosowania. Na początku zacznij od mniejszego stężenia niacyny, wynoszącego od 3 do 5%. Po kosmetyki z witaminą B3 możesz sięgać 2-3 razy w tygodniu. Po zbudowaniu odporności możesz zdecydować się na silniejsze stężenie lub częstszą aplikację. Warto pamiętać jednak, iż nie jest to konieczne. Codzienne stosowanie składnika sprawdzi się w przypadku cery trądzikowej oraz skłonności do nadmiernego łojotoku. W pozostałych przypadkach regularne stosowanie kosmetyków kilka razy w tygodniu będzie wystarczające.  

Jednocześnie jest to substancja aktywna o silnym działaniu. Z tego powodu w swojej pielęgnacji należy ograniczyć się do jednego kosmetyku z witaminą B. Stosowanie kilku preparatów w tym samym czasie może powodować podrażnienia. Nie powinno łączyć się przy tym niacyny z innymi kwasami oraz z witaminą C, które wzajemnie osłabiają swoje działanie. Także aplikowanie kwasów AHA i BHA o niskim odczynie pH sprawiają, że niacyna nie może uaktywnić swojego działania. Podczas pielęgnacji oraz przygotowywania własnych kosmetyków zachowaj umiar i skieruj się w stronę większego minimalizmu, co pozwoli Ci cieszyć się działaniem poszczególnych składników.

Przeciwwskazania do stosowania niacynamidu

Przeciwwskazaniem do stosowania niacyny jest jednostkowa nadwrażliwość na działanie substancji aktywnej. Warto podkreślić jednak, że nietolerancja oraz alergia występuje wyjątkowo rzadko. Zaczerwienienia oraz podrażnienia powinny skutkować obniżeniem stężenia wit. B3 lub rezygnacją ze stosowania składnika. Niekiedy zdarza się, że zaczerwienienia mają charakter przejściowy, ustępując po przyzwyczajeniu się cery do nowego rodzaju zabiegów.

Ogólnie uznaje się niacynamid za substancję bezpieczną, nie wywołującą skutków ubocznych. Może być stosowany w każdej grupie wiekowej, także przez kobiety w ciąży i w czasie laktacji. Jest to sprawdzony produkt pielęgnacyjny, przeznaczony do poprawy wyglądu różnych typów skóry.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium